Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Jubileum jegyében telik a kapuvári néptáncosok idei esztendeje

Óriási lehetőség a kapuvári néptáncosok közösségének, hogy az önkormányzat kedvezményes áron biztosítja számukra az alapfokú művészeti iskola épületét és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát,a nagyobb fellépések előtt pedig a művelődési központ színpadán gyakorolhatnak.

Idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját a Kapuvár Néptáncegyüttes. Az április végén tartott jubileumi gálaműsoron Hámori György polgármester „Kapuvár Városáért” Emlékérmet adományozott az együttesnek. Az elismerést Csitei Gábor vehette át, aki ebből az alkalomból ugyancsak megkapta a közművelődési és művészeti munkáért adható „Pátzay Pál” emlékérmet.
Az együttes vezetője a díjjal kapcsolatban megjegyezte: Kapuvár kulturális életében 1931 óta meghatározó a néptáncosok közössége. 1989-ig az Általános Fogyasztási Szövetkezetek biztosították a néptáncegyesületek működésének feltételeit. A rendszerváltást követően úgy érezhették, hogy „kihúzták a lábuk alól a talajt”. Akkoriban a helyi művelődési központ karolta fel az újjáalakuló együttest Kiss Tóth Istvánné vezetésével. – Piroska néninek szívügye volt a néptánc, hiszen mindig támogatta, segítette a táncos közösséget – emlékezett vissza a kezdetekre Csitei Gábor.
2002-ben volt a következő nagyobb váltás, amikor megalakult a helyi alapfokú művészeti iskola. Több mint 22 éve ez az intézmény biztosítja az infrastrukturális hátteret a néptáncegyüttesnek. A táncegyüttes és az iskola szervesen kapcsolódik egymáshoz. Azok a fiatalok, akik 12 év után befejezik tanulmányaikat a művészeti iskolában, a felnőtt, illetve ifjúsági együttesben folytathatják a táncot.
Közel hatszáz gyermek táncol a több telephellyel működő Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolában. Kihelyezett tagozatok működnek Fertőszentmiklóson, Bágyogszováton, Mihályiban és Beleden, ezenkívül népi játék, néptánc foglalkozásokat tartanak a helyi és környékbeli óvodákban.
Csitei Gábor megjegyezte: Az iskolában mindig történik valami. A gyerekek gőzerővel készülnek a június 2-i évzáró gálaműsorra, melyen a második félévben elsajátított koreográfiákat mutatják be a művelődési ház színpadán.
Az iskola igazgatója kollégáival azt tűzte ki maga elé, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyeznek a közösségépítő programokra, hogy minél többet találkozzanak egymással a táncosok és a szülők.
Kapuvár város önkormányzatának képviselő-testülete nemcsak a napjainkban végzett munkát, hanem az egykori alapító, Molnár Imre, továbbá az őt követő vezetők, illetve a táncosok tevékenységét is elismerte.
Csitei Gábor megjegyezte: Minden korszaknak meg volt a maga kihívása, és napjainkban is mindent megtesznek azért, hogy fenntartsák a megszokott színvonalat.
Az intézményben számtalan szervezeti változás történt az elmúlt évtizedekben. Egyes kollégák a kezdetektől fogva náluk dolgoznak, miközben új szakemberek is érkeztek. A tánciskolás oktatók részben besegítenek a felnőtt táncegyüttes munkájába is. – Így alkotunk egy nagy csapatot: a táncpedagógusok, a gyerekek, valamint az ifi és felnőtt csapatok közösen dolgoznak. Rengeteg a kihívás, de nagyon sok örömünket leljük benne – szögezte le Csitei Gábor.
A jubileumát ünneplő Kapuvár Néptáncegyüttes készül a július 28-án megrendezésre kerülő Szent Anna-napi búcsúra. A templom melletti téren az együttes egykori tagjaival közösen adják elő a kapuvári verbunkot, a lassú és friss csárdást, illetve a többi ismert kapuvári táncot. Augusztus végén Révfülöpre tervezik a nyári néptánctábort, melyen a felső tagozatosok, a középiskolások és a felnőttek fognak részt venni. Van egy külföldi fesztiválra szóló meghívásuk is, ezért abban bíznak, hogy nemzetközi színtéren is képviselhetik a váro

Beküldés dátuma: 2024. 05. 21.

Kapcsolódó hírek

  • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

    Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek

Hirdetés