Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti. Az iskola egyik kiemelt célja a közösségépítés, valamint a néptáncosok utánpótlásának biztosítása – fogalmazott az intézményvezető.

A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, mely alkalomból a város Scherer Gyula díjjal ismerte el a nevelőtestület munkáját.
Csitei Gábor szerint példaértékű közösségteremtő munkát végeznek a pedagógusok Kapuváron, illetve a térség több településén. 2002-ben szinte a semmiből jött létre az intézmény, mely három évig a győri Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola tagiskolájaként működött.
– Akkoriban az ifjúsági és gyermek csoportot vezető Simon Andrásnéval vállaltuk, hogy csatlakozunk ehhez az oktatási formához, mert intézményesített kereteket biztosított a néptáncnak. Közel száz gyermekkel indult el a néptáncoktatás 2002-ben Kapuváron és a környező kisebb településeken: Agyagosszergényen, Mihályiban, Cirákon, Babóton és Fertőendréden, ahol akkor még működött az általános iskola – fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve: – Jelenleg a felnőtt együttes nyolcvan százalékát olyan fiatalok alkotják, akik a művészeti iskola keretében kezdték el a néptánctanulást és napjainkban is a közösség tagjai.

Komoly múltja van a hagyományőrző néptáncnak, népi kultúrának Kapuváron, ahol 1931 óta működött a Gyöngyösbokréta Együttes. A környékbeli kisebb településekre nem volt annyira jellemző a szervezett néptánc, legfeljebb egy-egy helyen jött lére szövetkezeti formában.
A művészeti iskola intézményvezetője hozzátette: Az iskolaigazgatók és az óvodavezetők ahogy régen, úgy ma is fontosnak tartják a tanórákon kívüli művészeti képzést. Szerencsére nem kell aggódniuk a rezsiköltségek vagy a bérleti díjak miatt, mert az önkormányzatok is a segítségükre vannak: térítésmentesen adják át a – többnyire kultúrházakban vagy az általános iskola épületeiben lévő – próbatermeket. Az évek során volt olyan helyhatóság, mely ezenfelül még anyagilag is támogatta a néptáncoktatást.
– Kapuváron nagyon minimális bérleti díjat kell fizetnünk a helyi önkormányzatnak az épület használatáért, ezenkívül az évek során pályázatokból igyekeztünk fejleszteni az intézményünket, hiszen a tanulók után kapott állami támogatás csak a béreket és azok járulékait fedezi napjainkban is. A szülők térítési díj, illetve tandíj befizetésével segítik az iskola működését. A fejlődéshez szükség van a pályázati pénzekre, de a jótékonysági rendezvények, előadások bevételeit is mindig a művészeti oktatásra fordítottuk.
A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolában alapfeladat a néptáncoktatás, de ennél szélesebb körű az intézmény tevékenysége: a népzenei oktatás mellett gyűjtik és megismertetik a fiatalokkal a különböző népi viseleteket. A Kapuváron fellelhető eredeti darabokat megvásárolták az elmúlt húsz év során, ezért a felnőtt együttes tagjai javarészt hamisítatlan kapuvári viseletben ropják a táncot és olyan ruhában lépnek fel a színpadon, valamint a külföldi fesztiválokon, amelyeket a hetvenes-nyolcvanas években még az ünnepnapokon hordták a kapuvári emberek.

Az iskola évzáró gálaműsorát június 4-én (vasárnap) a Nemzeti Összetartozás napján tartják meg. Mivel sok növendék szeretné megmutatni táncos tudását és legalább kétszer fellépnek a színpadon, ezért három előadásra számíthatnak az érdeklődők: fél kettőkor, fél ötkor és este fél hétkor is lesz egy egy-egy bemutató. Az ifjúsági együttes pünkösdkor ausztriai nemzetközi folklórtalálkozóra készül, de már megkezdték a készülődést a nyári táborokra és a Szent Anna-napi búcsúra is. A felnőtt táncosok még az idén szlovéniai nemzetközi fesztiválra hivatalosak, de úgy osztják be az idejüket, hogy pihenésre is jusson a szünidőben.

Beküldés dátuma: 2023. 05. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play