Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Dr. Czumbil Norbert a közönségdíjjal járó pénzjutalmat jótékonysági célokra ajánlotta fel

Dr. Czumbil Norbert szerint az orvos önmagában nem érhet el eredményeket a mögötte álló támogatói környzet nélkül, beleértve az egészségügyi rendszert, valamint a pácienseket. A gyógyítás olyan csapatmunka, mely egyedül nem működhet – nyilatkozta a Rábaközi Médiacentrumnak a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Északnyugat-magyarországi Közönségdíjasa.

Dr. Czumbil Norbert 2002-ben kezdte orvosi pályafutását Csornán: kezdetben a belgyógyászati, majd a neurológiai osztályon dolgozott. Szakvizsgáját már Sopronban szerezte meg, 2010-től pedig váltott: a csornai és a pápai neurológiai szakrendelőkben látta el a betegeket. Napjainkban a Csornai Margit Kórház szakrendelőjében és a rehabilitációs fekvőbeteg osztályon dolgozik. A részlegvezető a leggyakrabban bénulás, vagy hangulatzavar miatt találkozik a betegekkel és egyéb neurológiai kórképre visszavezethető társbetegségben szenvedő páciensekkel.

Az orvos elmondása szerint a mindennapi rutinfeladatok elvégzése mellett sokat tanul a nehezebb esetekből. – Mi neurológusok olyan betegségeket kezelünk, amelyek nem kézzelfoghatóak, sokszor a külső jelei sem látszanak, ezért a panaszokból következtetünk sok mindenre. Figyelembe kell venni a beteg érzelmi állapotát, családi kapcsolatait, és előfordulhat, hogy a végén lelki eredetű betegséget állapítunk meg. Nagyon nagy tudásra lehet így szert tenni; én magam minden betegemtől tanulok a mai napig – mondta dr. Czumbil Norbert. Szerinte nincs semmi kivetnivaló abban, ha nap végére elfáradnak az orvosok, de meg kell őrizniük a nyugalmukat, mert zaklatott állapotban nem tudnak segíteni a betegeken. Ilyenkor célszerű megkeresni a hangulatváltozás valós okát.
Úgy gondolja, nincs könnyű dolga annak, aki az egészségügyet válassza hivatásának és a páciensekkel való kapcsolattartás sem lesz könnyebb az évek során, de ezt minden orvosnak el kell fogadnia – érvelt a neurológus, aki úgy érzi, kölcsönös a tisztelet és szeretik őt a betegek. Sokukat név szerint ismeri és emlékezetből fel tudja idézni a teljes betegtörténetét. Néha még sport közben is azon töri a fejét, hogy tudná megoldani a páciensek problémáit.

A „Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány” hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. A Goodwill Phamra meglátása szerint a magyar orvosról, biokémikusról elnevezett elismerés egyenértékű az orvosi Nobel-díjjal. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra olyan szakembereket jelöltek, akik mindennapi orvosi munkájuk során elhivatottan, rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. A szavazás az elejétől a végéig nyilvános volt, tehát bárki nyomon követhette a voksok alakulását.
2024-ben a páciensek online szavazatai alapján dr. Czumbil Norbert nyerte el a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér, Veszprém vármegyét is magában foglaló északnyugat-magyarországi közönségdíjat.

Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében került sor. – Megtiszteltetés volt számomra, hogy megszólalhattam a tudomány hazai központjában és köszönetet mondhattam a rám szavazó betegeimnek. Ezenkívül köszönetet szeretnék még mondani a betegeim hozzátartozóinak, illetve a mögöttem álló egészségügyi rendszernek, a nővéreknek, a portásoknak, az asszisztenseknek, vagyis mindenkinek – fogalmazott a díjazott orvos.

Dr. Czumbil Norbertnek a díj egyfajta megerősítés, hogy munkája során a megfelelő úton jár. Véleménye szerint így is előfordulhatnak hibák, de megpróbálja azokat kiküszöbölni, hogy minél több embernek segíthessen.
A neurológus úgy érzi, sok mindent elért az életben, ezért nem tűz ki maga elé irreális célokat, inkább a mostani munkáját próbálja még tökéletesebben elvégezni.
– Így marad minden, mert előrejutni nagyon nehéz. Ezt a díjat sem volt könnyű elérni; közben sokszor arra gondoltam, nem fog sikerülni – mondta az orvos, aki egy régi keleti közmondást idézett, amely szerint ha a hegyen egyfolytában haladunk fölfelé, egy idő után már nincs hova menni, mert megérkeztünk.

Dr. Czumbil Norbert a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Északnyugat-magyarországi Közönségdíjával járó összeget felajánlotta a Csornai Jézus Szíve Karitászcsoport számára. A pénzjutalmat a nehéz helyzetű gyerekek idei nyári kirándulásának finanszírozására fordítják.

Beküldés dátuma: 2024. 05. 21.

További hírek

Hirdetés