Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A rendőrség tanácsai az internetes csalások kivédésére

Elengedhetetlen az online térben az egészséges gyanakvás, mert a világhálón hemzsegnek a bűnelkövetők. Természetes dolog, ha egy-egy internetes ügylet kapcsán először megkérdőjelezzük a látottakat, majd miután meggyőződtünk annak hitelességéről, fejezzük be a megkezdett folyamatot. Varga András rendőr százados a közlekedési szabályok betartására is felhívta a figyelmet.

A bűncselekmények közül jelenleg az online, illetve az internethez köthető csalások váltak az egyik leggyakoribb bűncselekménytípussá – osztotta meg tapasztalatait a Rábaközi Televízió nézőivel Varga András. A rendőr százados arra inti az internethasználókat, hogy legyenek minél körültekintőbbek, óvatosan intézzék az online vásárlásaikat. Első körben nézzen utána az eladónak, mert nem mindegy, hogy megbízható webáruházzal állunk-e szemben.
– Azt szoktuk javasolni, hogy az internetes vásárlásnál ne küldjenek előre pénzt. Főleg az apróhirdetést megjelentető oldalakra jellemző, hogy magánszemélyek próbálnak megszabadulni feleslegessé vált dolgaiktól – fogalmazott a bűnmegelőzési főelőadó. Szerinte ne bízzunk meg az ismeretlenek ajánlataiban, mert lehet, hogy csalók áldozataivá válunk. A szélhámosok könnyen láthatatlanná válnak az online térben, és velük együtt az előre befizetett pénznek is számtalanszor nyoma veszett.

A rendőr százados megjegyezte, hogy az utánvétes vásárlás sem tekinthető száz százalékig biztonságosnak. Több esetben más, sokkal értéktelenebb termék érkezett a megrendelt árucikk helyett. Egészen extrém esetek is a rendőrség tudomására jutottak: használt laptop helyett ruhát, autóalkatrész helyett vasdarabokat, telefon helyett pedig egy zacskó rizst talált a jóhiszemű megrendelő a csomagban. Aki megteheti, személyesen vegye át az áhított terméket.
Az internetes bűncselekmények másik gyakori formája már a szívügyekkel kapcsolatos. A „romantikus csalók” az online térben, közösségi vagy társkereső oldalakon keresnek rá lehetséges áldozataikra. A férfiak inkább a fiatalabb lányokra vadásznak, az érettebb hölgyeknek pedig jólszituált úriemberek tesznek ajánlatot. Persze az álprofilok mögött csalók bújnak meg, akik gyakran amerikai katonának vagy menő orvosnak adják ki magukat. Az elkövetők akár több héten, hónapon keresztül tartják a kapcsolatot a kiszemelt áldozatokkal, akiknek kitalált történetbe ágyazva adagolják az információkat. A legtöbbször társat kereső özvegynek adják ki magukat, majd miután kellően „megismerkedtek” a célszeméllyel, közlik vele, hogy sürgősen pénzre lenne szükségük, mert ilyen vagy olyan ok miatt bajba kerültek. A legelképesztőbb sztorikkal állnak elő: szeretnék kimenteni a vagyonukat az elmaradottabb országból, vagy a vámhatóságok kapcsolták le a pénzüket és ennek megoldásához kérnek segítséget. Cserébe azt ígérik, ha sikerül az ügylet, busásan megjutalmazzák a közreműködőket.
Varga András azt javasolja, hogy bármilyen megnyerőek és szimpatikusak, sose küldjünk pénzt az internetes ismerősöknek, mert nagy eséllyel csalókkal van dolgunk.

Az online csalók kedvelt célcsoportja az idősebb korosztály, akik a szokásosnál is jóhiszeműbbek. Legyünk gyanakvóak a telefonos megkeresésekkel is, mert félrevezető információkkal bombázhatnak bennünket. Internetes üzenet formájában is érkezhet a hamis felkérés, hogy az illető kattintson az általuk megadott linkre, mely azonban adathalász oldalakra navigálja a gyanútlan számítógép-használót. Sosem szabad megadni a bankkártyán szereplő adatokat, mert a valódi pénzintézet erre biztos nem kéri az ügyfeleket.

A rendőr százados az alapvető közlekedési szabályokról is beszélt. Tavasztól többet tartózkodunk a szabadban, ezért mindenkinek ügyelni kell a biztonságos közlekedésre.
A gyalogátkelőhelynél mindig elsőbbsége van a gyalogosnak, ezért a többi járművezetőnek úgy kell megközelítenie, hogy még időben meg tudjon állni. A gyalogos viszont figyeljen arra, hogy biztonságos-e az áthaladás, mert ha az autó már túl közel van, nem szabad lelépni a járdáról. Ugyancsak tekintettel kell lenni a többi közlekedő mozgására, szándékaira, mert nem mindegy, hogy észrevettek-e bennünket. A gyalogosok gondoljanak arra, hogy ők a legsérülékenyebbek, védtelenebbek az autókkal vagy akár a kerékpárokkal szemben. Az utóbbi járművel érkezők nem bicajozhatnak át a gyalogátkelőhelyen, olyankor le kell szállni és áttolni a kerékpárjukat.

Beküldés dátuma: 2024. 04. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek