Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Romungro Gipsy Band turné Kanadában

Csodás közönség, szívélyes fogadtatás, sztárzenekarnak kijáró tisztelet övezte a Romungro Gipsy Band idei kanadai látogatását. A 2007-ben alakult csornai zenekart régebbi ismerősei köszöntötték a magyar házakban, ahol az amerikai állampolgárokkal együtt mulattak. A Rábaközi Televízió stúdiójában Horváth Péter mesélt az emlékezetes utazásról.

Szeptember közepén indult a Romungro Gipsy Band legújabb kanadai turnéja Ontario tartományban, ahonnét október első hetében érkeztek haza.
2022 áprilisában szavazta meg a kanadai kormány, hogy minden év októbere a magyar örökség hónapja legyen Ontario tartományban. A több mint harminc éve Kanadában élő Bede-Fazekas Zsolt menedzsere fogalmazta meg először, hogy három év után ismét szívesen látnák a Romungro Gipsy Band zenekart.

Az észak-amerikai kontinensen nehézkesen állt helyre a közösségi élet a covid után, ezért a magyar házak szervezői attól tartottak, hogy elmarad a várt érdeklődés a koncerteken. A csornai zenekar eredetileg három helyszínnel készült az amerikai útra, amiből a végén több mint a duplája, összesen hét fellépés lett.
Első állomás Torontóban volt, onnan elutaztak Ottawába, ezt követően az Ontario tartományban lévő London nevű településre. A következő volt Windsor és Welland, a zárórendezvényt pedig Cambridge-ben tartották meg.
A kanadai magyarok nagyon barátságosak voltak és úgy bántak velük, mint az igazi sztárokkal. A Romungro fiúk azóta is megemlegetik a szívélyes vendéglátást, amelyben részesítették őket.
Kanadában az itthoni magyar fesztiválokon bemutatott darabokat adták elő – mondta Horváth Péter. A 2022-es repertoár mellett azért néhány régebbi dallam is elhangzott A koncertek végén ízig-vérig magyaros-mulatós zenével örvendeztették meg a tengerentúli magyarságot, aminek ők rendkívüli módon örültek.

A magyar házak tipikus kanadai mintára, fából készülnek és a régebbi típusú amerikai családi házakat idézik, de belül minden a házigazdák eredeti szokásairól szól. Régi fényképek, itthoni emlékek, a hagyományoknak megfelelő díszítés minden helyiségben, magyar zászló és címer valamennyi házban.
A magyar asszonyok a Romungro koncert után húslevessel, rántott hússal és somlói galuskával várták a szülőhazából érkező vendégeket. Persze van már olyan település, ahol több a kanadai mint a bevándorló. A szülők magyar beszélnek a gyerekekkel, ők viszont angolul válaszolnak.
A Romungro tagjainak furcsa volt megélni, hogy ízig-vérig magyar a család, de a kommunikáció már félig-meddig angolul történik.

Az egész turné lényege a zenekar számára, hogy olyan szintű szeretet tükröződött a kanadai magyarok szemében, ami szavakkal leírhatatlan. Horváth Péter mesélte, hogy nem egy ’56-ban disszidált házaspár hatódott könnyekig attól, hogy olyan hús-vér magyar zenekarral találkozhatott, melynek tagjai az egykori hazát hozták most el számukra Kanadába. Hetven-nyolcvan éves emberek hat órát utaztak azért, hogy részt vegyenek a magyar zenekar koncertjén és korukat meghazudtolva, harminc évesek módjára pattantak fel a magyar muzsika hangjára.
A Romungro vegyen részt bármilyen nagy fesztiválon, vagy jelenjen meg a lemezük, az ilyen turnén való találkozások olyan plusz töltetet adnak a zenekarnak, melyek mindent felülmúlnak. A kanadai magyaroknak nagyon nagy boldogság a hazai koncert, de ugyanezt a szeretet adják tovább a zenekarnak is – mondta Horváth Péter.

A zene és a tánc mellett a magyar gasztronómiát is „elvitték” magukkal Kanadába, mert a koncertek végén jó kis hazai cigánykáposztát és –kenyeret kínáltak az embereknek, akik mind a tíz ujjukat megnyalták a hazai ízek után – tette hozzá.

A három évvel ezelőtti kanadai turnéhoz képest kicsit átalakult a Roungro Gipsy Band összetétele: A Horváth Péter által nagyon tisztelt idősebb és ifjabb Visy Rolanddal tavaly év elején elváltak útjaik, viszont Lakatos Ferenc András (cigánytánc, kanna) visszatért hozzájuk, így megint teljes lett a létszám. Drapán László egészségügyi okok miatt nem vállalta idén a hosszú kanadai utazást, helyette pedig Sovány Péter (néptánc, kanna) vendégművész csatlakozott a csapathoz, aki ma már teljes értékű tagként vesz részt a közös munkában. Eleinte aggódtak, hogy mennyire maradnak hűek az általuk képviselt zenei stílushoz, ezért mindenképpen ügyeltek arra, hogy megmaradjon a romungros hangzásvilág. Az eredmény őket igazolta, mert az új felállással is nagyon jól sikerültek a kanadai koncertek.

Horváth Péter élménybeszámolója végén megköszönte a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Győr-Moson-Sopron Megye és Csorna Város Önkormányzatának támogatását. Az eredményes turnéhoz szükség volt még a torontói Paraméter Gondolat Ambulancia, illetve a kanadai magyarok összefogásáért több évtizede dolgozó Bede-Fazekas Zsolt segítségére is. Aki pedig még az idén szeretne találkozni a régebbi tagokkal kiegészült Romungro Gipsy Band zenekarral, közel egy órás jubileumi koncertre számíthat a csornai zenepavilonnál december 3-án szombaton 17.00 órától.

Beküldés dátuma: 2022. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek