Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A kanadai magyarság vastapssal jutalmazta a Romungro Gipsy Bandet

Több mint tíz éve egyszerű cigány botolóval indult el a Romungro Gipsy Band zenei karrierje, akik az idén eljutottak a Tengerentúlra is. Torontóban a zenén kívül a cigánykáposzta és hazai kenyér vitte a prímet.

A 2007-ben alakult zenekar nagyon büszke arra, hogy Csornán kezdte pályafutását. Horváth Péter és Kalányos Sándor alapító tagok a jelenlegitől eltérő felállásban kezdték a közös muzsikálást: kannával, gitárral és kanállal készültek az ominózus „Ki mit tud?”-ra. Kezdetben lovári és beás nyelven szólaltatták meg a tradicionális cigány folklór népzenét.
A csapat régi vágya volt egy külföldi szereplés. Kanadai utazásukat éveken át tartó szervezés előzte meg, melynek során pályázatokat és támogatókat kerestek. A zenekar vezetője az előzményekről elmondta: A Torontóban élő Bede-Fazekas Zsolt évente hazalátogat Magyarországra, és az egyik ilyen alkalommal meghallgatta a komáromi Mediawave Fesztiválon játszó Romungro Gipsy Bandet. Annyira megtetszett a zenekar előadása, hogy felajánlotta a tengerentúli fellépést.

A Kanadában élő magyar diaszpóra kitörő örömmel fogadta a csornai zenészeket. A szeptember 19-én kezdődő négyállomásos, gasztronómiai programokkal kiegészített turné másnapján már bemutatkoztak az ottani közönségnek. A torontói Erzsébet-templomban Tamás atya fogadta őket. A helyi tiszteletes és társai nagy érdeklődést mutattak a magyar gasztronómia iránt. Visi Roland darbukás kedvelt elfoglaltsága a főzés, ezért ízelítőt adott magyarországi cigány étkezési szokásokból.
A következő koncertre a Detroit melletti Winsdorban került sor. Csodás közönség gyűlt össze a Magyar Házban, ahol hamar elkelt minden férőhely. Ezután a London nevű város Budapest éttermében lépett fel a zenekar, melyben nagy szerepe volt a csornai származású Kalányos Tibornak (a CSSE karate csoport egykori alapítójának), aki közel húsz éve költözött ki és alapított családot Kanadában. Az utolsó állomáson, az ottawai koncertet az előzőekhez hasonló siker és érdeklődés övezte. A székely és felvidéki szervezők szeretettel fogadták a Kárpát-medencei zenész csapatot.

– Az ottani magyarok annyira fantasztikus emberek. Nagyon megfogott, hogy sokan idős koruk ellenére is milyen felszabadultan, fiatalosan táncoltak – mesélte Horváth Péter. Maradandó, örök élmény a kinti magyarokkal való találkozás, akik miután megtudták, hogy több fellépésük lesz, nyolc-kilenc órát utaztak, hogy újból meghallgathassák őket – tette hozzá.
A Romungro Gipsy Band tagjai , életre szóló élményekkel, Tamás atya áldásával és szeretettel feltöltődve térhettek haza Magyarországra. Az utazás költségeit pályázati pénzből, továbbá a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület támogatásából, valamint a torontói Parameter Gondolat Ambulancia jóvoltából tudták fedezni. A zenekar tagjai hálával és köszönettel tartoznak családtagjaiknak, akiknek szintén nagy része volt abban, hogy létrejöhetett ez a csodás utazás.
A csapat már alig várják, hogy jövőre megismételjék észak-kanadai állomásokkal kiegészített, tíz-tizenkét helyszínre tervezett turnéjukat.

Beküldés dátuma: 2019. 11. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek