Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Vázlat, tanulmányrajz, meseillusztráció

A művészeti iskola tanárai a – szakmai munka alapos és értékközpontú megszervezése mellett – kezdetektől fogva fontosnak tartották, hogy a növendékek jó hangulatú műhelymunkán vegyenek részt, valamint az elkészült alkotásokat bemutathassák a nagyközönség előtt. – Az iskola növendékei az elmúlt években szép eredményeket értek el, több tanuló állította ki munkáit többek között a Budavári Palotában, az országos versenyek tárlatain, és ért el első, második vagy harmadik helyet, különdíjat a Győr-Moson-Sopron megyei szakmai megmérettetéseken, a Cziráki Lajos Képzőművészeti versenyen, a Kovács Margit Művészeti Iskola kiállításain – mondta Klauszer Péter, a képviselő-testület oktatási bizottságának elnöke.
Rédli Barbara, a tanszak első osztályos tanulója sokféle módszert kipróbált: olajfestést, porpasztellt, ceruzarajzot, temperát. A diák elkészült művei közt nem tesz különbséget, de leginkább az olajpasztellt használta a legszívesebben. Barbara fantáziájában kékes-lilás színben csillogó óriási tenger jelenik meg, s a képen a sárga különböző árnyalatait is lefestené. A képzőművészeti tanszak ötödik műhelyét befejező Nemes Viktória a hagyományos technikák mellett – a papír és vászon alapanyagra – szénceruzával és barnaszénnel viszi fel a látványt. A cellulózból készült hordozófelület sokkal sérülékenyebb,  hamar gyűrődik, ezért a szövetet lényegesen könnyebb kezelni. A puha ecsetvonásokkal dolgozó lány leginkább a festészethez vonzódik, ezért Paál László egyik képét ábrázolta, s azért pont az övét, mert a magyar művész a fő kedvence, de Salvador Dalít is megemlítette. Viki a melegebb színekhez vonzódik, például a vörösekhez; téma alapján a tájkép,  ezen belül pedig a naplemente jöhet nála szóba. Az elmúlt tanévben elég sokat rajzoltak, ezért a tanuló ősztől inkább festeni szeretne. A jövőre ballagó diák azt már eldöntötte, hogy nem  képzőművészeti iskolában folytatja tanulmányait, de továbbra is szeretne foglalkozni az ábrázolóművészetekkel.
A több pályázaton jól szereplő, másodéves Szilágyi Júlia ha teheti, az általános iskolában is elmegy a  rajzszakkörre. A Kerényi grafika és festészeti tanszakának növendéke a vízben élő állatokról készített minitárlatot. Egyedinek számít a pauszpapíron tűfilccel ábrázolt csikóhal, s kedvenc állatáról nyomatokat is készített, de a diák megmutatta a tanulmányrajzot, a rézkarcot és az akvarellfestményt is. Júlia a jövőben az olajfestést szeretné mélyebben megismerni.
A tanév során a hagyományos technikán kívül újabb műfajokkal kísérleteztek a diákok – tudtuk meg Bognár Katalintól. A kisebbekkel bábokat készítettek, a nagyobbak pedig áttetsző papírmetszeteket állítottak elő. Az alsóbb évfolyamosok örülnek a meseillusztrációnak, az idősebbek viszont már a tanulmányrajzokon keresztül szereznek ábrázolási rutint. A tanulók betűrajzokon által elsajátították a tipográfiai alapokat. A tanár szerint a fiatalok nagyon élvezték a grafikai díszítőelemeket, az iniciálét, valamint a különböző szövegábrázolásokat. A portré mellett a félalakos emberi test, a csontváz, a koponya rajzolásával is próbálkoztak. Előfordul, hogy a Kerényiben egy-egy kiválasztott témán heteken át gyakorolnak. – Együttműködünk a gyerekekkel, nagyon rugalmasak vagyunk, ezért az órákon kedvenc témájukkal is foglalkozunk. Annál nagyobb kedvvel fognak rajzolni – állapította meg a pedagógus.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play