Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tóth Attilának munka és kikapcsolódás a fotózás

Tóth Attila a magyar fotográfia napja alkalmából bemutatott csornai kiállításának anyagát úgy állította össze, hogy munkásságának minél szélesebb skáláját bemutathassa. A csornai fotográfus elmondta, hogy mindig vannak olyan aktuális témák, amelyek kiemelten foglalkoztatják.

Tóth Attila az általános iskola felső tagozatán, Nagy István fotószakkörén került közel először a fényképezéshez. Akkoriban még csak az analóg gépek terjedtek el és a maihoz képest teljesen más módszerrel született meg a végeredmény: a negatív filmtekercsből fekete-fehér papír alapú képek lettek.
A fotós munkásságában a következő nagyobb előrelépés 2017-ben történt, amikor felesége meglepte egy Demerung fotósuli utalvánnyal. A digitális fényképezés alapjait fél éven át tanulmányozta: megtanulta a gép használatát, onnantól odafigyelt a fény és az árnyék kölcsönhatásaira. Ma a profi fotózás elengedhetetlen része a szoftveres utómunka, mely szintén nagy hozzáértést igényel a szakemberektől.
2021 decemberében elvégezte a fotográfus és fotótermék-kereskedő két éves szakmai képzést.

Tóth Attila a fotózás témáit gyakran a körülötte lévő eseményekből, a pillanatnyi benyomásokból meríti.
– Régebben ez nehezebben ment, de a mostani digitális korszakban az ember könnyen előkapja a fényképezőgépét, telefonját és máris lehet fotózni, a professzionális képek készítéséhez pedig komoly gépek állnak a rendelkezésre.

A fotós által megfigyelt témák szerteágazóak, de akadnak olyanok, amelyekkel akár több hónapon át kísérletezik. A természettől kezdve a mozgás, ezen belül a tánc varászlatos világát is megmutatja, de az épületek és az állatvilág szépségére is rávilágít. A képek különféle technikával készülnek. A hosszú expozíciós eljárás elmosódott vízfelületet, valószerűtlen alakzatú felhőket eredményezhet – mondott példákat a szakember. A multi expozícióval más lesz az eredmény, mert különféle művészi hatások érhetőek el az egymásra helyezett képekkel – tette hozzá. A fotós egyedi látásmódját tükrözi a csornai harangjátékról készített összeállítása, mert olyan perspektívából mutatja be a szabadtéren elhelyezett építményt, melyre az arra járóknak nincs, vagy kevésbé van lehetősége.

Tóth Attilát különleges kapcsolat fűzi a színházhoz, mert elmondása szerint sehol máshol nem érezhető kikapcsolódást, feltöltődést kínál a fotósnak. Máshoz nem hasonlítható élményt nyújt, amikor a zenére komponálhatja meg képeit, és az egyes hang-, valamint fényeffektusok hatására készülnek el a felvételek. A mozgás, a tánc megörökítése ugyanakkor nagy koncentrációt is igényel, hogy a megfelelő pillanatban hozza működésbe a fényképezőgép zárszerkezetét.

A fotográfus több héten át járta Csorna utcáit, hogy esti fényviszonyok mellett örökítse meg az elmúlt korok hangulatát felidéző, a fából készült rusztikus, egyedi ablakokat. Közben a tudomására jutott, hogy Csorna legrégebbi nyílászárója a Premontrei Apátság dísztermében, illetve a könyvtártermében található. Ha már a legeknél tartunk, azt is elmondta, hogy a legkisebb, kb. 30 x 30 cm-es felülvilágító ablakot egy Kossuth Lajos utcai ház homlokzatának tetőrészén fedezte fel.
Tóth Attilának civil foglalkozása, illetve munkája mellett igazi kikapcsolódást, feltöltődést biztosít a szabadban való tartózkodás és a természet szépségének megörökítése. Gyakran megfordul a Szigetközben is, ahol saját szórakoztatására kapja lencsevégre az ott látható különleges tájat és állatvilágot.

Beküldés dátuma: 2024. 09. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek