Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Tíz évvel ezelőtt még nem volt téli alufelni

A gépkocsik egyik legfontosabb alkatrésze a megfelelő méretű és mintázatú gumiabroncs, mely egyben a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. A téli gumiabroncsokat speciális keverékanyagból állítják össze, és a lamellázott futófelületnek köszönhetően sokkal nagyobb tapadást biztosítanak az útfelületen. A nyári abroncs hét fokos hőmérséklet alatt megkeményedik, ezért ennek lényegesen csökken a tapadási felülete. A jeges útszakaszokon a nyári gumi teljesen alkalmatlan az autózásra, mert úgy viselkedik, mintha tükrön haladnánk át vele, és a legkisebb kormánymozdulatra irányíthatatlanná válik a jármű. Horváth Zoltán az autósoknak azt javasolja, hogy a téli gumit külön felnire szereljék fel, mert a tavaszi és téli szezonváltáskor nem kell újból átrakni, és a tárolása is egyszerűbben megoldható. Hogy a sofőrök lemez- vagy alufelnit használnak-e, majdhogynem mindegy, mert utóbbit olyan módon állítják elő, hogy alkalmas legyen a téli közlekedésre.
A csornai gumiszerviz tulajdonosa leszögezte: persze vannak olyan autósok, akik úgy gondolják, olyan jól vezetnek, hogy felesleges a téli gumit felszereltetniük. Őket is megpróbálják meggyőzni, mert a biztonságon túl a gépjármű üzemben tartása is kifizetődőbb, ha az időjárásnak megfelelő felszereltségű autóval közlekednek. A mai modern technikának köszönhetően akár háromdimenziós lamellált réteggel készülnek a jobb abroncsok, melyek hirtelen fékezéskor is az országúton tartják az autót. A szervizek által gyakran kínált centírozás pedig a kényelmes vezetést teszi lehetővé, mert a gépjármű az útviszonyoknak megfelelő pozícióban halad.
Beküldés dátuma: 2012. 01. 25.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play