Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nagy változásra készülnek a szociális központ munkatársai

A beledi Egyesített Szociális Központ munkatársai minden váratlan helyzettel megbírkóznak, ezért ha igény van rá, az előre tervezett nyári programokon felül további szabadidős elfoglaltságot szerveznnek a gyerekeknek.

– A szünidei táboroztatást minden évben úgy szervezzük, hogy ne legyen olyan gyerek a településen, aki felügyelet nélkül marad a nyár folyamán – mondta Odoricsné Buthi Krisztina. – Elsősorban a gyerekeknek akarunk kedvezni a nekik leginkább tetsző programokkal, a szülőknek pedig azzal segítünk, hogy amíg dolgoznak, jó helyet tudhatják csemetéiket. Idén két tábort szerveztünk, ezenkívül elkísértük a diákokat a balatonberényi Erzsébet-táborba. Első körben több mint ötvenen vettek részt a tematikus táborban. Itt nem „sima" kézműves foglalkozásokat tartottunk, hanem az egész hetet egy konkrét témakör köré építettük. Idén a középkor került terítékre, így a gyerekek a korra jellemző ruhatárat és ékszereket készítettek, továbbá fáklyát, régi pénzeket, pénztárcákat. Nagy showelem volt az kartondobozok felhasználásával összeállított életnagyságú vár, amelyet a résztvevők festettek le maguk, tehát valóságos várudvarban zajlottak az események, ahol lovagi tornát is tartottunk.
Mivel a kerékpáros pihenő nagy befogadóképességű, nem szabtak létszámkorlátot, így hetven-nyolcvan gyermek táboroztatását is meg tudták oldani egyetlen hét folyamán. A napközis táborra a szülőktől mindössze 3.500 forintot kértek, mely az étkezést fedezte. A táborhoz szükséges kellékeket, felszereléseket önkormányzati támogatással és pályázati pénzből teremtették elő.
A balatonberényi Erzsébet-táborba hatvan gyerek utazott. A korábbi években ötvenen mehettek, de a szervezők úgy érezték, hogy nagyobb létszámra is megvan a kapacitásuk. – Igyekszünk a társult településekről is gyerekeket vinni, tehát nemcsak a belediek, hanem a környékbeli harminc községről is eljött néhány gyermek. A tábor személyzete nagyon felkészült, és eleve úgy szervezik, hogy napi két-három programmal várják az üdülőket. Nekünk, akik a gyerekeket visszük, csak a felügyeletet kell biztosítanunk – hangzott a nyilatkozatban.
Az Egyesített Szociális Központ a táborokon kívül más egyéb nyári programot is szervezett: A korábban megrendezett közösségi vetélkedő első tíz helyezett csapatát, vagyis ötven gyereket egész napos kirándulásra vitték.

Nagy változások elé néznek a gyermekjóléti szolgáltatások.
– 2016. január 1-jétől teljesen át fogják alakítani a gyermekvédelmi rendszert Magyarországon, ami nagyon jó dolog, mert sok problémával nézünk szembe – fejtette ki véleményét Odoricsné Buthi Krisztina. Az intézményvezető úgy gondolja, hogy az eddiginél hatásosabb segítséget kell nyújtani a bántalmazott gyermekeknek. A gyermekjóléti szolgálatok megmaradnak, viszont megerősítik az alapellátások formáját, ami azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt fordítanak a prevenciós tevékenységre és a közösségi programokra, továbbá a jelzőrendszer munkájára. A hatósági intézkedéseket, mint a védelembe vételt pedig egy gyermekjóléti központ fogja igazgatni. A jogszabály tervezet szerint minden járási székhelyen lesz egy-egy ilyen központ. A feladatok elosztásáról még nincs konkrét információ.
– Szeretnénk időben felkészülni a változásokra, ezért július hónapban gyermekjóléti konferenciát szerveztünk Beledben, ahova a megyei szakembereket is meghívtuk. A tapasztalatcserére azért volt szükség, hogy minél több eszközzel rendelkezzünk a gyermeket érő attrocitások megelőzésében – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina. A gyermekvédelemhez szorosan hozzátartozik a szabadidős programok szervezése. Nemcsak a rászoruló vagy szociálisan rászoruló gyerekekről van szó, hisz a magatartászavar vagy tanulási probléma bármelyik családban előfordulhat. A gyerekeket a programokkal a közösségi szemléletre szeretnék nevelni, azért, hogy sokkal nyitottabbak legyenek társaikkal szemben, töltsék együtt a szabadidejüket és minél többet beszélgessenek. A szakemberek főleg az ilyen alkalmakkor tudnak a gyerekek közelébe férkőzni, és ha kiderül, hogy valamelyikük bajba került, könnyeben segíthetnek nekik.

A nyár a közösségi szolgálat ideje. Idén nagyon sok diák jelentkezett az ötven óra letöltésére. A beledi központ munkatársai sikeresen pályáztak a Közösségi Szolgáltatások Alapítványnál, ezért kb. harminc diáknak tudtak nyári munkalehetőséget biztosítani. A fiatalok segítettek az idősgondozásban. A házi segítségnyújtásban dolgozó gondozónőknek nincs annyi idejük, hogy naponta beszélgessenek az idősekkel, viszont a közösségi szolgálatban részt vevő diákok örömmel meghallgatták a nyugdíjasokat, továbbá közreműködtek a kisebb házimunkákban is. A szociális központ úgy tervezte, hogy a tanulók által lejegyzetelt a régi történeteket, játékokat, recepteket kis könyv formájában fogják kiadni, és átnyújtani az adatközlő személyeknek.
A beledi szociális központ szintén pályázati forrásból szeretné megvalósítani azt a kistérségi kábítószer-egyeztető fórumot, melytől a jelzőrendszer megerősítését várják. Ennek keretében a fiataloknak olyan közösségi programokat szerveznek, hogy minél ritkábban szoruljanak rá a tiltott élvezeti szerekre. A munkaterv elkészítésébe és lebonyolításába a környékbeli társintézményeket is bevonják.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés