Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Mozgalmasak a Kapuvár Térségi Általános Iskola mindennapjai

Horváth László a Kapuvár Térségi Általános Iskola év végéig várható programjairól, valamint az azt megelőző időszakról beszélt a Rábaközi Médiacentrumnak. Az intézményvezető hangsúlyozta: az ismertetett ütemterv mind az öt vidéki – veszkényi, szárföldi, babóti, vitnyédi, osli –, valamint a három helyben lévő Pátzay, Széchenyi és Gartai iskolára vonatkozik, legfeljebb az osztálykirándulásokban lehet némi eltérés.

A szeptember érthető okok miatt az egyik legmozgalmasabb hónap az iskolában, de az elsősök is hamar megszokják a megváltozott körülményeket. Az őszi szünetben szusszanhatnak valamennyit, majd hamar ideér az adventi időszak. Januárban a félévi értesítők tartják izgalomban a diákokat és szüleiket, februárban meg inkább a farsang határozza meg a hangulatot. Márciusban városi vagy iskolai keretek közt tartják meg a nemzeti ünnepet, amire hetekkel korábban megkezdődik a felkészülés. Az áprilisi tavaszi szünet után ismét intenzívebb tanulási időszak következik, készülve az év végére.

Május végéhez közeledve már körvonalazódnak a 2023/2024-es tanév lezárásával kapcsolatos tennivalók. Horváth László szerint aki nem lát bele az iskolai élet mindennapjaiba, talán meg sem fordul a fejében, hogy szinte minden hónapra jut valamilyen plusz program. A szorgalmi időszaktól eltekintve talán a július az a hónap, amikor kevesebb inger éri a gyerekeket és a szülőket is, a pedagógusok augusztus elejétől pedig már az új tanév elindításával vannak elfoglalva.
Visszatérve még az áprilisra, fontos esemény a leendő elsősök beiratkozása. Az intézmény igazgatója elárulta, hogy három osztállyal terveztek: Az a. és b. osztályosok a Széchenyibe, a c-sek pedig a gartai tagiskolába fognak járni.
A szokásos szemétgyűjtési akció keretében emlékeztek meg a Föld napjáról, majd néhány nappal később a felső tagozatosok részt vettek a Rábaközi Szakmabörzén.

Anyák napja alkalmából a Széchenyi iskola aulájában az osztályok évfolyamonként mondanak köszönetet az édesanyáknak és a nagymamáknak.
A Kapuvár Térségi Általános Iskolában időben tudomást szereztek a felső tagozatosok március elején továbbított jelentkezési lapjainak eredményeiről:
– Büszkék vagyunk arra, hogy a közel száz nyolcadikos diák 90 százalékát felvették az elsőként megjelölt helyre – mondta Horváth László. Örülnek annak is, hogy a gimnáziumok mellett a diákok többsége a szakmát és érettségit adó technikumi képzést választotta.

Néhány napja kezdődött a negyedikesek Országos kompetenciamérése, a felsősöknek pedig már hetek óta tart a mérés az informatikateremben – tudtuk meg az intézményvezetőtől.
A május végi gyermeknapra a pedagógusok meglepetéssel készülnek az alsó tagozatosoknak.
A kapuvári gyerekek idén is meghívást kaptak Petőházára, a június első két hetében megrendezésre kerülő Csipet-olimpiára.
Egyelőre még nem érkezett válasz az elsőtől a harmadik évfolyamig tervezett Erzsébet-tábor megrendezésére, de bíznak a pozitív elbírálásban. A tanév vége után rögtön szeretnék elindítani az első turnust.
Az utolsó tanítási napon osztályonként búcsúztatják a nyolcadikosokat, valamint sor kerül a tanévzáró ünnepségre is.
Az utolsó tanítási napokban ún. projekt hetet tartanak, amikor sor kerül a pályaorientációs programokra és tanulmányi kirándulást szerveznek a gyerekeknek.
Végül Horváth László örömmel számolt be arról, hogy ismét bejutottak a többpróbás atlétikai bajnokság országos döntőjébe a harmadik és negyedik korcsoportos fiúk.


Osztrák–magyar kezdeményezésre indult a TalentSchool program, melyen vármegyénkből három intézmény vehet részt, köztük a Kapuvár Térségi Általános Iskola. A határokon átnyúló projekt nagy segítséget jelent a gyerekeknek, mert – a kétkezi munkától a mérnöki tevékenységig – megismerkedhetnek a különböző szakmákkal, és mire elérkezik a pályaválasztás ideje, már tisztában lesznek az egyes foglalkozásokkal – tájékoztatott Ferenczy Tünde. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy tapasztalatai szerint Ausztria is ugyanolyan munkaerőhiánnyal küzd, mint Magyarország, mert hiányzik a szakember. – Az lenne a cél, hogy ne feltétlenül a külföldi munkavállalásban lássák a gyerekek a jövőt, hanem helyben is megtalálják azt, ami számukra fontos lenne. A projektben ötödiktől a nyolcadik osztályig vesznek részt a gyerekek és nemcsak megnézik, de ki is próbálhatják a különböző szakmákat. Az iskola a helyi vállalkozásokra és az önkormányzatra is számíthat – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Beküldés dátuma: 2024. 05. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés