Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legyen igazi otthonunk a Rábaköz!

A családi és baráti alapon szerveződött Hanyi Táltoscsikók Íjász és Hagyományőrző Egyesület négy-öt esztendeje rendez különböző íjászversenyeket a környező településeken. A Hanyi nyár című színes kavalkád egyik kísérőprogramjaként  idén júliusban egésznapos elfoglaltságot kínáltak Farádon az érdeklődőknek. A falunappal egyidőben tartott „Hanyi Virtus” összejöveteltre 250 ezer forintot nyertek a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület pályázatán – tudtuk meg Szijártó Márktól. A délelőtti íjászvetélkedőn jól szerepeltek a résztvevők – mondta az egyesületi tag, aki stábunknak bemutatta az egyik korhűben berendezett jurtát, mely ott jártunkkor nem volt üres:  az ősi gyógymódokat alkalmazó masszőr enyhített a páciens mozgásszervi problémáin. A mesterségek utcájában az egyik kovács szemléltette a régi idők felkapott szakmáját, s hogy a kislányok kedvében járjon, karláncokat készített hirtelen. A falunap alkalmával sok finomság főtt a szabad ég alatt, s  az íjászok is előrukkoltak bográcsos marhagulyás főztjükkel. Az íjász ügyességi versenyre benevező vállalkozó kedvű látogatók két különböző nehézségi fokozatú pálya közül választhattak.

A hajdani búcsúk ma már másként festenek, melyek szerepét fokozatosan átvették a falunapi rendezvények – fogalmazott Szalai Zoltán. A polgármester megállapította: Farád valamennyi civil szervezete részt vett a régi mesterségek bemutatására hivatott „Hanyi nyár” elnevezésű összejövetelen, mely ettől vált valóban a falu  és a környék ünnepévé. A szervezők minden évben kitesznek magukért, és megpróbálnak igazi kuriózumokkal kedveskedni az ide látogatóknak, a helyiek viszont a hagyományok felelevenítése révén még jobban magukénak érzik a Rábaközt.

A hamisítatlan nyári napon a gyógyító táltosokon, lovasokon és íjászokon kívül egy kellemetlenebb vendég, a technika ördöge is megszállta a települést, s miután közös erővel elűzték a „betolakodót”,  újból megszólalt a mikrofon. Gyopáros Alpár a váratlan helyzethez alkalmazkodva poénjaival tartotta fenn a nagyérdemű figyelmét, majd rátért érdemi beszédére is, melyben hosszan sorolta Farád minisztériumi segítséggel és önerőből – az elmúlt években – végrehajtott fejlesztéseit. Megújult az orvosi rendelő, ezenkívül buszvárót és kerékpártárolót építettek, és a palettát bővíti a szolgálati lakás létesítése, valamint iskolai informatikai eszközök beszerzése, s megtörtént az evangélikus temetőhöz vezető út rekultivációja is. A Szent István utcában  játszótér  épült, a külterületi utakat pedig önerőből teszik rendbe, de ugyanígy saját forrásból szerzik be a térfigyelő kamerákat. Friss hír, hogy a Belügyminisztérium 28 millió forinttal támogatja a farádi óvoda felújítását. Ezekkel még mindig nincs vége a pozitív felsorolásnak, hiszen a tervek között szerepel a sportöltöző felújítása és a katolikus temető ravatalozójának megépítése. A Csornát elkerülő út munkálatainak második szakaszában Farád és Jobaháza között két éven belül kerékpárút fog épülni. Az eredmények pénzben is kifejezve: a mostani kormányzati ciklusban Farádra 250 millió forint körüli támogatás érkezett. Az összeg nagyságának érzékeltetésére az országgyűlési képviselő megjegyezte: a falu éves költségvetése 230 millió forint.
Az országgyűlési képviselő örömmel tapasztalta, hogy egyre többen jelennek meg a falunapi rendezvényeken, melyekre ráadásul a távolabbról érkezők és az elszármazottak is visszajárnak szép számmal. Az üzenet egyértelmű: a vidéki turizmusnak és folklórnak van jövője a tágabb térségben. Beküldés dátuma: 2013. 08. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play