Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Közel 400 esztendős könyv és 5. sz-i régészeti lelet a premontrei apátság látogatóközpontjában

Nagyon sok programmal számolnak a csornai premontreiek a 2023-as esztendőben is. Alapvetően a tavalyi évhez hasonló ünnepeket, eseményeket szeretnék megtartani – árulta el Godzsa Tamás István.

A premontrei szerzetes először arról a pályázatról beszélt, melynek az apátság nagy örömükre a részese lehet. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő tájékoztatta őket arról, hogy pályázati pénzből újulhat meg a premontrei parkban lévő szabadtéri színpad, valamint az apátsági kávézó.
A bérmálás pünkösd hétfőn lesz a délelőtti szentmise keretében, jó idő esetén viszont a premontrei parkban kerül sor az eseményre. Idén is megtartják a felkészítéseket a házasság szentségére, a hittanórákra pedig az általános iskolásokat, középiskolásokat, valamint a felnőtteket várják.
A premontrei rend tagjai részt vesznek a közoktatásban is: Csornán a Rákóczi, illetve a Széchenyi iskolában tartanak hittant és matematika órát. Szombathelyre minden héten átjárnak oktatni, sőt kettejüknek állandó lakóhelye lett a Vas vármegyei település, egy rendtársuk pedig Keszthelyen vállalta a gyerekek tanítását.
– Nagy egységre kell ebben is törekedni, nemcsak a vallásosság terén, hogy ki tudjuk tűzni azokat a program időpontokat, amelyek mindenkinek megfelelnek. Ez mindig tervezést igényel, le kell ülnünk megbeszélni a közös programokat – fogalmazott Godzsa Tamás István. Elmondta, hogy nemrég fejeződött be az iskolákban a 2022/2023-as tanév első féléve, és már le is egyezették a következő időszakra vonatkozó programjaikat.
2019 nyarán nyitotta meg kapuit a Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpontja. Ebből az alkalomból rendi kiállításra várták az érdeklődőket, továbbá ünnepélyes keretek közt adták át a kazettás mennyezetű könyvtárat, a dísztermet, a prelatúra szobáit és az apáti kápolnát. A Covid időszakától eltekintve az elmúlt években folyamatosan nőt a látogatók száma. Az emberek csoportosan, családosan és egyénileg is megtekinthetik a csornai apátságot. Előre egyeztetett időpontban szerzetes fogja végigvezetni az érdeklődőket a látogatóközpontban. Mire számíthatnak? Godzsa Tamás István néhány példával érzékeltette, hogy milyen egyedi kincseket őriznek a csornai premontrei apátságban: felülmúlhatatlan, hun időket felidéző régészeti leleteket, továbbá az 1600-as évekből származó különleges kiadványokat.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play