Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kortárs művészek mutatták be munkáikat a csornai Kerényi kiállítótermében

Szent Lukács nemcsak az orvosok védőszentje, hanem a festők és a festészet patrónusa is, ezért vált október 18-a a Magyar Festészet Napjává – mondta Biky Ottó a Fényritmus elnevezésű, hatodik alkalommal megrendezett csornai kiállítás megnyitóján.

– A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezés, amely 2002 óta, immár több mint húsz esztendeje ünneplünk. Olyan esemény, amely folyamatosan növekedett és már szinte az egész hónapban rendeznek kisebb-nagyobb, a képzőművészethez, a magyar festészethez kapcsolódó eseményeket – hangsúlyozta Biky Ottó. – A művészeti mozgalom azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét a kortárs fiatal képzőművészet aktívan alkotó művészeinek munkáira – tette hozzá a Kerényi György Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.
A csornai intézmény 2018 októberében – Fényritmus néven rendezett kiállítással – csatlakozott először a rendezvénysorozathoz azzal a céllal, hogy a helyi képzőművészeti és zenei értékek jelenléte erősödjön a köztudatban.
A 2023-ban rendezett kiállításon bemutatkoztak a csornai Kerényi egykori növendékei: Horváth Zsanna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész hallgatója, valamint Nagy Zsófia, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium grafikus növendéke.
A vendég művészek munkái mellett Balogh-Tatai Renáta, Pénzes-Tatai Ágnes és Szilágyi-Jéger Teréz képzőművész tanárok alkotásai láthatóak az október végéig megtekinthető tárlaton. Ágnes utcarészletet illusztráló, figurális linóleummetszettel, Renáta pedig Rómát, valamint a csornai premontrei apátságot ábrázoló műveivel egészítette ki a fiatal pályakezdők bemutatóját. Szilágyi-Jéger Teréz korábbi művésztelepen készült fotók és benyomások hatására készített ötrészes sorozat két epizódját állította ki a tárlatbemutatón.
Horváth Zsanna az egyetem második félévében készítette a most kiállított munkáit, melyek témája elsősorban a női test és annak teremtőereje, valamint az emberi psziché növekedése, fejlődése és rejtelmei.
Nagy Zsófia a gimnáziumban készített rézkarcot, vázlatait és portréit hozta el Csornára, ezenkívül megmutatta a tipográfia témakörébe tartozó tervezőgrafikai munkáit.

Beküldés dátuma: 2023. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play