Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kiállítás, zene, tánc a csornai néptánciskolában

Bár a tánc minden egyes alkalommal ünnepnek számít a Timaffy László Alapfokú Művészeti Iskola és a Pántlika Táncegyüttes életében, mégis kitüntetett figyelmet fordítanak a Tánc Világnapjára. Táncos színpadi műsort, zenekari koncertet, kiállítást szerveznek.

– Miért hoztunk létre egy komplex programot mára? Miért mutatjuk be Molnár Lászlóné népi ruhába öltöztetett gyönyörű babáit, a szép gyöngyöket? Miért lépett fel és zenélt nálunk a Fajkusz Banda? Úgy gondolom, ezek nagyon szorosan részei a táncnak, hiszen a kosztümök is nagyon fontosak – melyeket gyöngyök díszítenek –, nélkülözhetetlen kellékei a koreográfiának – mondta Lengyel Ágnes. Az intézményvezető hozzátette: – A pántlikás lányok azokat az ékszereket viselik, amelyeket a kiállításon is bemutatkozó Kiss Ágota népi iparművész készített. Kalotaszegi és sárközi gyöngysorok, ezenkívül a jó zene az, ami igazivá varázsolja a táncunkat. A tánc a világon minden kultúrában jelen van és nagyon régi múltra tekint vissza. Azóta kísér minket, hogy először két lábra álltunk. Még a kisbabák is megpróbálnak ritmikusan mozogni a zenére, alig hogy felállnak. A tánc nagyon jó hatással van az egészségünkre, a hangulatunkra, és sok mindent fejleszt.

A tánc gondolkodásra késztet, mert közben is figyelni kell a zenére, a táncpartnerre, a térre, ahol táncolnak és énekelnek.
A mozgásnak közösségépítő szerepe van, hiszen a csapat tagjai együtt valósítják meg céljaikat. A tánc nemcsak abban a pillanatban fejti ki jótékony hatását, amikor éppen művelik, hanem hosszabb távon megváltoztatja az emberek gondolkodását és kommunikációját.
– A tánc bizonyítottan jobbá teheti az életünket, mert közben megfeledkezhetünk a gondokról és megtanulunk szépen mozogni – hangsúlyozta Lengyel Ágnes. – Tánccal az örömünket és a bánatunkat is kifejezhetjük. A nemzetközi táncnap célja a tánc népszerűsítése, valamint arra ösztönöznek mindenkit, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak akár civil szervezetekben, vagy akár az oktatási rendszeren belül.

Beküldés dátuma: 2023. 05. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play