Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor. Dr. Benedek Zoltán főigazgató a legfontosabb fejlesztésekről is beszélt.

A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet személyi állománya megfelel a minimumfeltételeknek. Természetesen náluk is kimutatható a munkaerő elvándorlás, ami főleg a koronavírus-járvány idején volt jellemző, de a távozó dolgozókat azóta sikerült pótolni. A nyugállományba vonuló kollégák helyett nehezebb megtalálni a szakdolgozókat, a nővéreket, a fizioterapeutákat. A Nők40 korkedvezményes nyugdíjat elértek egy része továbbra is fiatalnak érzi magát, ezért szeretné folytatni a munkát, a többiek viszont „leteszik a lantot” és csak a családnak szeretnék szentelni idejüket. Annak idején ketten nem vállalták a koronavírus elleni védőoltás beadását, ezért tőlük akkor megváltak, most viszont örömmel fogadják vissza őket. A főigazgató elmondta, hogy új jelentkező is akad a kapuvári kórházba, így teljes létszámmal dolgoznak. A kapuvári kórházban is nagyon sok a nyugdíjas orvos, ami előrevetíti, hogy a későbbiekben még nehezebb lesz szakembereket találni. A járóbeteg-ellátásban főleg tört munkaidőben dolgoznak, ezért ritka a napi hat-nyolc órás állás – talán ez alól csak az alapszakmák a kivételek –, így az orvosoknak több helyen kell helytállniuk.

A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet több mint 60 millió forintos EFOP-os pályázatot nyert, melyről az intézmény főigazgatója tájékoztatta a közvéleményt. Dr. Benedek Zoltán elmondta, hogy az egészségügyi intézmények 2017-ben különféle nagy értékű eszközökre pályázhattak a járóbeteg-ellátásban. A kapuvári kórház sikeresen vette az akadályokat, viszont elfogyott az erre szánt keret, ami miatt nem került sor a megvalósításra. Tavaly arról értesítették az intézményt, hogy újból aktuális lehet a projekt, ezért nézzék át és pontosítsák a tervezetben szereplő adatokat. A pályázatot alaposan át kellett dolgozniuk, mert az eltelt öt esztendőben jelentősen megemelkedtek az árak, illetve az eszközök egy részét időközben beszerezték önerőből.
A terheléses EKG-rendszertől kezdve a 24 órás mérésre alkalmas készülékeken át a fül-orr gégészeten használt teljes kezelőegységekig számtalan diagnosztikai készülékkel lettek gazdagabbak. Endoszkópokat, sebészeti vágóeszközöket, sok fizioterápiás berendezést vásároltak, mint a lézer- vagy ultrahangos elektroterápiás készülékeket, mágneses, térdmozgatást, nyirokkeringést elősegítő eszközöket. A laboratórium is fejlesztésre került, valamint a betegek és a dolgozók komfortérzetét növelő berendezéseket is sikerült beszerezniük.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 06.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek