Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

2024 elejétől havonta más-más műtárgyat mutatnak be a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen. A rendezvénysorozat beharangozójára már tavaly decemberben sor került, amikor egy közel 100 éve készült betlehemet állítottak ki a múzeumban. A betlehemet december 15-ig tekinthették meg az érdeklődők. Aki nem éri be a kiállítás puszta látványával, és többet szeretne tudni a mindenkori műtárgyról, a mellette elhelyezett részletes leírásból további információkhoz juthat.
Januárban azt a város szívében található Szent Anna templom méretarányos fa makettjét csodálhatják meg a látogatók, melyet 80 évvel ezelőtt Nógrádi Willibald órásmester és fertőrákosi születésű Tobler János kapuvári asztalosmester keze munkáját dicséri. Tobler úr az asztalosmesterséget Burgenlandban sajátította el, miután Kapuváron is rendkívül hamar népszerű lett. Már az 1900-as évek elején olyan elemeire szerelhető bútorokat készített, melyek abban az időszakban egyedinek számítottak.

Erdősné Varga Izabella, a muzeális kiállítóhely tárlatvezetője elmondta, hogy le lehet emelni az 1940-ben elkészült makett felső részét. A torony négy oldalán működő óra mutatta a pontos időt. Amikor az óra percmutatója az egészhez ért, kinyílt a templom kiskapuja és felkapcsolt a világítás, így aki belekukkantott a makett belsejébe, láthatta az oltár előtt álló papot, amint épp áldoztatott. Az épület további különlegessége a Soproni Hírlap korabeli írásaiban is olvasható volt: A főkapuval együtt kinyíltak a templom két oldalán lévő ablakok is, ahonnét különböző szentek bukkantak elő. Mindegyik ablakban négy-négy szentet helyeztek el, melyek a beépített körforgásnak köszönhetően folyamatosan váltották egymást.

Beküldés dátuma: 2024. 02. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés