Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Házias étel készül a megújult konyhában

Ha megkérdezik a gyerekeket, hogy mit ennének ebédre, enyhén szólva érdekes menü kerekedne ki belőle, ugyanis a diákok ízlése nincs teljesen összhangban a felnőttek elképzeléseivel. Kovács Ottó többek közt erről beszélt televíziónknak, majd arra a kérdésre is választ adott, hogy vajon mi tart itthon egy szakács végzettségű szakembert.

Kovács Ottó 25 éve dolgozik a beledi napközi konyhán, ahol az akkori követelményeknek megfelelő, de a mostanihoz képest szerényebb körülmények között látták el feladataikat. Több mint húsz évvel ezelőtt még kétszázötven főre készült az ebéd, tehát az elvárások mellett az adagok száma is megnőtt azóta. A mai szemmel elavult berendezések mellett az üstök helyett sok zománcos és alumínium edényt használtak, s hogy mit főzzenek, maguk döntötték el.
A beledi szakács megpróbálkozott a külföldi munkavállalással, de valamilyen ok miatt nem jött össze neki. Mivel viszonylag korán kezdenek, délután három körül már otthon lehet, így estig korlátlanul rendelkezhet szabadidejével. Családos embernél az is előnynek számít, ha szabad a hétvégéje.
A beledi konyha épülete kívül-belül megújult, új csempét és padozatot kapott és sok modern berendezést – mondta Kovács Ottó. Munkatársaival gáz- és villanytűzhelyet, munkaasztalokat, tálalópultot, edényeket vettek használatba. A kórlemezből készült eszközöket sokkal könnyebb tisztán tartani – tette hozzá. A felújítás óta érzetre és látványra is kellemesebb a konyha dolgozóinak a napi munka. Az sem elhanyagolható szempont, hogy könnyebb a rendrakás és az eszközök, munkaasztalok, padozat tisztán tartása. Az ötfős stábnak ha kell, az élelmezésvezető is besegít a konyhában. A megszépült étkezőt térítési díj ellenében ki lehet majd bérelni.
A napi rutin szerint reggelente a raktárból hozzák ki az alapanyagokat, majd nekilátnak a főzési folyamatnak. A külcsín mellett a beltartalom megújítására is gondoltak, ezért kutatják azokat a recepteket, amelyek alkalmasak lennének a nagyobb mennyiségű ennivaló előállítására, ráadásul a megszabott időre. Néhányan már tizenegy óra tájt megjelennek az üres éthordókkal.
Hogy mi kerüljön az asztalokra, az élelmezésvezetővel együtt találják ki. Ha teljesen rábíznák a gyerekekre a heti menü összeállítását, lehet, hogy másnaponta palacsinta lenne. Ezzel szemben a mai kor követelményeinek megfelelő zöldség és gyümölcs dominál a kínálatban, miközben a normakeretet egyre nehezebb betartani – vallotta a szakember. A zöldfőzeléket, gyümölcsmártást vagy krémlevest sokaknak még szoknia kell. Előfordul, hogy a diák a sóskára, a spenótra húzza a száját, de ha megkóstolja, megváltozik a véleménye. Ott jártunkkor burgonyaleves és tarhonyás hús készült uborkasalátával, a folytatásban pedig sóskamártás következett, de sokan kedvelik a kelt tésztás ételeket és a gombócot is. A hús szintén gyakran szerepel a leves kiegészítőjeként vagy főételnek a menüben. A sóval és a fűszerrel csínján bánnak, de a lehetőségekhez képest ízletes ebédet tálalnak.
A napi közel négyszáz adagot előállító, tízóraiztatással és uzsonnáztatással foglalkozó iskolai menza mellett a konyhát más esetben is hadrendbe állítják, például nyugdíjas napra, pünkösdkor vagy egyéb óvodai-iskolai rendezvény alkalmával – mesélte a szakács, aki ha választhatna, a magyaros ételekre tenné le inkább a voksát. Kovács Ottó reméli, hogy másoknak is ehető a menzán készült ebéd, amit természetesen neki is meg kell kóstolnia, mielőtt kiadja. Végignézve magán, elnéző mosollyal megállapította: – Szerintem látszik is.

Beküldés dátuma: 2019. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek