Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Elkészült önerős fejlesztések Beleden

Beled Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2023 végén megtartotta az éves közmeghallgatást, melyen Major Jenő beszámolt a tavalyi esztendőben elért eredményekről. Cikksorozatunk első részében a település önerőből végrehajtott fejlesztéseiről tudósítunk a kedves olvasóknak.

Teljes egészében megújultak a járdák Beled újtelepi városrészén: a Ciráki, a Közép és a Hunyadi utcában. A Hunyadi utca járda korszerűsítése 2022 decemberében kezdődött, de az időjárási körülmények miatt 2023 februárjában tudták befejezni. A munkálatokra több mint 16 millió forint költött a beledi önkormányzat.

11 millió forint értékben újították fel az Egészségközpont felett lévő 1. számú szolgálati lakást, ahova 1 millió 250 ezer forintért új konyhabútort is beszereztek. A lakásról még annyit érdemes tudni, hogy 2023 májusától bérlő vette használatba.

Felújították a Rákóczi F. utca melletti kerékpárutat, így a biciklisek biztonságosan haladhatnak a város nyugati végéig. Megközelítőleg 28 millió forintér végezte el a munkát a Strabag Építőipari Zrt. Major Jenő szerint ez a kerékpárút is régen rászolgált a felújításra. A polgármester elégedett a végeredménnyel, mert a korábbinál szélesebb és emiatt sokkal biztonságosabb a Rákóczi utca mentén haladó kerékpáros közlekedés.
Közel 9 millió forintból készült el a városháza udvarán lévő garázssor, amely közel száz éves, már-már teljességgel alkalmatlan melléképületeket váltotta ki. Major Jenő érdekességként elmondta, hogy a városháza elődjének számító községházát 1929-ben adták át, és az udvar hátsó részén lévő régi épület bontásakor előkerült egy 1935-ös évszámmal megjelölt gerenda is.
A városházánál lévő tároló és garázs villanyhálózatának kiépítésére 988 ezer forintot fordított a beledi önkormányzat, a városháza és a garázsok között lévő épület tetőszerkezetét pedig 500 ezer forintért hozatták rendbe.

50 millió 600 ezer forintba került a Beledi Általános Művelődési Központ korszerűsítése. Az összeg magában foglalja a villámvédelem kiépítését, a lapos tető, valamint az épület homlokzati szigetelését, a külső vakolási munkálatokat.

A művelődési ház konyha felőli oldalán 6 x 5 méteres kültéri színpadot építtettek és szegélykővel ellátott járda, valamint az ahhoz csatlakozó hátsó és oldalsó lépcső is készült az épületnél. Ez a beruházás 5 millió 250 ezer forintba került.

A tornacsarnok előtti füves területet murvás parkolóvá alakították és módosították a szegélykövek elhelyezését. A 3 millió 56 ezer forintos fejlesztés tartalmazta még a 12 cm vastag murva alá szétterített vörös kavicsot is.

Major Jenő megállapította: A szennyvízcsatorna-hálózat befejezése után annak idején túl hamar nekiláttak az Arany J. utca rendbetételének, ezért mára megsüllyedt az úttest közepe, így megérett a korszerűsítésre. Tavaly 18 millió forintot költött az önkormányzat az út korszerűsítésére és kiszélesítésére.
Ezzel egy időben a Győri utca temető fele vezető, közel 200 méter hosszú szakasza is megújult.

Évekkel ezelőtt kátyúzással, toldozva-foldozva próbálták rendbe hozni az Újtelepi városrészen lévő két összekötő utcát, ami nem vezetett tartós eredményre. A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy alaposabb munkára lesz szükség. A polgármester szerint a 6 millió 850 ezer forintos beruházásnak köszönhetően hosszú évtizedekre sikerült megoldani a problémát.

2 millió 270 ezer forintért új játszóeszközzel bővült a kerékpáros pihenőnél lévő gyermekjátszótér.

Régi adósságát törlesztette az önkormányzat a ravatalozó épületének villámvédelmi kiépítésével. Erre a fejlesztésre 814 ezer forintot fordított a beledi képviselő-testület.

2023 végén fejeződött be a városháza épületén lévő ereszcsatorna-lefolyók kiváltása, illetve esővíz szikkasztóaknába történő elvezetése 1 millió 625 ezer forintból.

Néhány éve készült el a Vörösmarty utca, de állandó problémát jelentett, hogy a tüzép és a Provertha fele igyekvő járművek a 40 kilométer/órás sebességkorlátozás ellenére is csak a padkára felhajtva tudták bevenni a kanyart, így állandóan felhordták a murvát az úttestre. Az említett útszakasz ívkorrekciója 1 millió forintba került.

Beküldés dátuma: 2024. 01. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés