Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Boldog születésnapot, Csorna!

Dr. Turi György Csorna múltjának hosszas taglalása után az eljövendőről is beszélt. A polgármester szerint a város fejlődése a korábbi önkormányzati ciklusban több középület felújításával vett új lendületet. A felelős jövőtervezés kulcskérdésének nevezte a várost elkerülő út megépítését, “amely ismét helyzetbe hozná Csornát”. A település mostani vezetője komoly kitörési pontnak tekinti a turizmus fejlesztését, viszont a természeti kincsekben bővelkedő városban rendezni kellene a termál helyzetét. – Törekednünk kell kórházunk megmaradására a leszűkített lehetőségek között is. Mindannyiunknak szerepet kell vállalnunk abban, hogy ma és holnap is jó legyen csornainak lenni és büszkeségként éljük át idetartozásunkat – hangzott a polgármesteri köszöntőben.
Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő bejelentette: Egy város életében az idő nem az elmúlás mértékegysége, hanem a megújulásé, a minduntalan változásé, az alkotó fejlődésé. – A hit, a kitartás és a teremtő akarat  együtt csodákra képes, márpedig mindhárom a rábaközi ember sajátja. Így válhatott Csorna csakhamar a középkori Rábaköz virágzó mezővárosává, majd a vidék oktatási, kereskedelmi, közigazgatási és vallási központjává. Amit ma Csornának nevezünk, messze több mint egy város vagy egy egyszerű helységnév. Az országgyűlési képviselő a csornai emberektől életre szóló tanulságot szerzett: “Ahhoz, hogy emelkedni tudjunk, mindenekelőtt a lelkünket kell tudnunk felemelni”. Azt kívánom, maradjon meg Csorna olyannak, amilyennek mindannyian szeretjük: a Rábaköz olyan fővárosának, ahol az emberi erőfeszítések értelme nem a harc, hanem a teremtés, nem a vetélkedés, hanem a közös ihlet.
Széles Sándor Csorna gazdag hagyományait és népi kultúráját méltatta, mely által erős gyökerekkel kapcsolódik a Rábaközhöz. - A település az elődök kétkezi munkájával érte el mostani képét – emlékeztetett a küzdelmes történelmi évekre a kormánymegbízott.  – Most ünnepeljük a 40 éves Csornát. Ünnepeljük a várost, amely sokat adott azoknak, akik benne élnek, amely oly sokat adott megyénknek, régiónknak és Magyarországnak. Ünnepeljük azokat az embereket, akik történelme során építették, gyarapították, kultúráját átörökítették, emlékét feljegyezték – mondta Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője.
Az “Akikre büszkék vagyunk”címmel megrendezett ünnepi gálaműsoron a helyi iskolák tanulói mellett fellépett több Csornáról elszármazott, később szép  pályát befutott alkotó és előadóművész.  A Győri Antológiát szerkesztő, valamint az Antológia Kör vezetőjeként ismert Csáky Anna költőnő verssel köszöntötte szülővárosát. A Csornáról induló Légrády Péter a 100 Folk Celsius együttes tagjaként eljutott a country zene hazájába, az Egyesült Államokba is, ahova magával vitte a hazai zenészek hírnevét. Ötéves korától Csornán élt Libis Attila, a Varnyú Country zenekarral lépett fel az itthoni és a nemzetközi fesztiválokon. Légrády Péter jó barátja mostanság a Bluebirds Band formációban játszik. T. Horváth József hosszú ideig a pécsi Szélkiáltó együttesben ért el sikereket. Nevét több hanglemez és CD, valamint színházi előadás, illetve tévé- és rádiófelvétel őrzi. A Sopronban élő művész a gálaműsoron  három megzenésített verset adott elő. A Pántlika- együttesben indult táncos karrierje Lengyel Melindának és Lengyel Szabolcsnak. Melinda a utolsó éves főiskolásként lett a Honvéd Táncszínház tagja. A népi játékokat is oktató  édesanya két kisgyermekével foglalkozik a legtöbbet. Szabolcs szintén az említett fővárosi színház szólótáncosa. A Magyar Köztársaság bronz érdemkeresztjével kitüntetett művész koreográfiáit szerte az országban és határon túl ismerik. A csornai születésű Krasznai Tamás  nevére a “Röpülj, páva” mozgalom óta nagyon sokan emlékeznek, hiszen a Győri Nemzeti Színház örökös tagja a népdalversenyen tűnt fel katona korában, s az operett-musical szakon végzett színész pályája azóta is töretlen. A művész tavaly vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés