Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

A Beledi Egyesített Szociális Központ a tavalyi évhez hasonlóan, idén is érdekes programokkal készült a Márton-napi rendezvényre. Év végéhez közeledve, november 11-én, szombaton délután várták a szülőket és a gyermekeket a népszokást felelevenítő összejövetelre. Rácz Árpádné elmondta, hogy a szervezőknek sok mindenre kellett figyelniük: a műsor érdekes legyen, valamennyi korosztálynak elnyerje a tetszését és beleférjen az intézmény költségvetésébe. A Márton-nap kiváló közösségépítő program, hiszen minden gyermek részt vesz a közös játékban és a zenés-táncos mulatságban. Külön öröm a szervezők számára, hogy a szülők, nagyszülők is feloldódtak a zenei programokon.
A hagyományokkhoz híven Major Jenő polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a beledi óvodások és iskolások műsorát tekinthették meg. Ezt követően a „RépaRetekMogyoró” formáció szórakoztatta az ünneplőket, akik interaktív gyerekprogramon vehettek részt. A 2023-as esztendőben újdonság volt Rieger Dani kapuvári bűvész műsora, ezenkívül meghívták a Starlight Dance tánccsoportot, valamint Stipkovits Vivien előadót. – Mindezek mellett büfével, babasarokkal és kézműves foglalkozással is készültünk. Bízom benne, hogy mindenki megtalálta a neki leginkább tetsző elfoglaltságot az idei Márton-napi rendezvényen – jegyezte meg Rácz Árpádné intézményvezető.

 Major Jenő idén is rácsodálkozott arra, ahogy a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársai ünnepi díszbe öltöztették a tornacsarnokot. A polgármester szerint a városi rendezvények alkalmával is igyekeznek kitenni magukért a szervezők, de amit most láthatnak a vendégek, az szinte felülmúlhatatlan. A jelenlévőknek azt mondta, hogy a gyerekek fellépése után se távozzanak, mert az azt követő programok is érdekesnek bizonyulnak. Mivel a városvezető a korábbi években részletesen ismertette Szent Márton életútját, most csupán kiegészítette az eddig elmondottakat: A püspök az ókori Savariában, azaz a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot. A Vas vármegyei településen nagy kultusza van a katonák és a koldusok védőszentjének, ezért ott is nagy ünnepséget rendeztek, de szerte az országban megemlékeztek legendás tetteiről.

A templomok és a különféle foglalkozások patrónusához számtalan népszokás kapcsolódik, melyek közül néhány a gasztronómiával van összefüggésben: a Márton -napi lúdpecsenye, valamint az újbor kóstolója. Innen erednek a következő mondások is: „Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik” , illetve „Aki újbort nem iszik, az egész évben szomjazik!”.
Major Jenő végül megköszönte az óvodásoknak és az iskolásoknak a színvonalas fellépést, a gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek pedig azt kívánta, hogy legalább olyan jól érezzék magukat, mint amilyen szeretettel készültek az ünnepi műsorra.

Beküldés dátuma: 2023. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

További hírek

DANUBIUS play