Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az egyház biztos pont legyen az emberek életében

Nagy valószínűséggel nem az egyházak, sem a benne munkálkodó lelkészek fogják megoldani a világban zajló kibékíthetetlen ellentéteket, háborúkat, de az ő felelősségük, hogy az emberek megleljék a hit általi stabilitást a kis közösségekben.

Az evangélikus templom, a gyülekezeti ház, valamint a parókia részleges felújítása után végre megkezdhették az udvarrendezést is Beleden. A régi járdát elbontották és új térkő került a helyére. Ihász Beatrix elmondta, hogy részben pályázati pénzből finanszírozták a korszerűsítést. A fűtési szezonban a gyülekezeti teremben tartják az istentiszteleteket, és arra törekednek, hogy hamarosan rendezett környezet fogadja az oda érkező felnőtteket és gyerekeket.

Ihász Beatrix augusztus végén munkaévkezdő országos lelkészkonferencián vett részt. Természetesen a hazai és a határon túli lelkészek is meghívást kaptak az eseményre. A „Hol van a te testvéred?” című konferenciát Gödöllőn rendezték meg, melyen a hitből fakadó békét és reményt, az ember bensőjében keletkező békét állították középpontba az érdekes előadásokon, fórumbeszélgetéseken. Az egyház és a lelkészek felelősségét firtatták, illetve azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehetnek a nagyvilágban zajló folyamatokra, mit tegyenek a népek közötti békesség kialakításáért. – Hogy tudnánk a saját kis közösségeinkben megélni, amit Krisztus tanított a békességről? – tette fel a kérdést a lelkész. Egyre többen, kicsik és nagyok aggodalommal tekintenek a jövő felé, ezért a közösségen belül, mint stabil pontokra számítanak a lelkészekre, gyülekezeti tagokra.

A muzsikának közösségmegtartó ereje van.

Nemrég zöld utat kapott a Magyarországi Evangélikus Egyháztól a beledi gyülekezet könnyűzenei képzésre beadott pályázata, melynek keretében ingyenes gitároktatás lesz a településen. A harkai Haris-Biczó Lilla péntekenként másfél órán át foglalkozik a jelentkezőkkel és mentortanárként vesz részt a zenei képzésben. A gitár mellett az ütőshangszerek is megszólalhatnak, de a jó hangú énekeseket is várják. Ihász Beatrix elmondta, hogy akár a felnőttek is élhetnek a lehetőséggel. A gyülekezet nem titkolt vágya egy zenekar létrehozása, ahova a fúvósokat is szeretettel várják. A gyülekezet a kezdéshez biztosít gitárt, de saját hangszert is hozhatnak a tanfolyamra.

Korábban a nyári táborokon, a tanévnyitó alkalmával és a családi istentiszteleteken daloltak könnyűzenei kíséret mellett. – Bátorítom, buzdítom a jelentkezőket. Nincs létszámkorlát és felső korhatár, tehát az idősebbek jelentkezését is várjuk a zenekarba, mert a zene és az ének összetartó közösséggé kovácsolja a felnőtteket és a gyerekeket. A hagyományos orgonakísérettel énekelt, ismert gyükezeti énekek mellett fiatalos lendületet hoz a könnyűzene. – Bátorítom, buzdítom az érdeklődőket – tette hozzá a lelkész.

Beküldés dátuma: 2024. 10. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés