Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A madarak szerelmeseinek találkozója

A madarak a csornai Széchenyi tornatermébe szinte hazajárnak, hiszen több mint tíz alkalommal ezen a helyen tartották meg nemzetközi „seregszemléjüket”. Samu János a különteremben tartott megnyitón a kiállítókat folyamatosan csipogó, hangoskodó kedvenceiknél sokkal könnyebben csendre intette. A Díszmadár Tenyésztők Csornai Egyesületének elnöke leszögezte: az idei díszmadár-kiállítás pontosan a tizenharmadik, és évről évre egyre több energiát fordítanak a megrendezésére. Az előkészületek több hónappal korábban kezdődtek, de kellett is az alapos felkészülés, hiszen nemcsak hazánkból, hanem Szlovákiából  és Burgenlandból is érkeztek madárbarátok, akik nagyra értékelik a csornai programot. A távolabbról utazó vendégeket el is kellett szállásolni.
A csornai kiállításon a Magyarországon fellelhető szinte valamennyi madárfajta  megtalálható. A szakember a szülőknek mindig azt tanácsolja, hogy a színes látványtól elvarázsolt gyerekeknek a kisebb példányokat vásárolják meg, mert bele kell jönni a felelősségteljes tevékenységbe, vagyis a  madártartásba.

Tubán József beszédének legelején megjegyezte: az itt felsorakozott személyek  kedvteléséhez mit sem ért, sőt, egész másként gondol a szárnyasokra, ugyanis kedvenc madara a rántott csirke. Még mielőtt félre nem érthető arckifejezéssel mindenki felkapta volna a fejét, hozzátette: megtalálta a kapcsolódási pontot maga, illetve az általa képviselt közösség, továbbá a madárvilág között. Az 1926-ban önállósodott Csornai Evangélikus Egyházközség alapító tagja volt Király Iván, a rábaközi származású, nemzetközi hírnévre szert tett ornitológus. A lelkész tovább játszott a szavakkal: azt még csak elfogadja, hogy felesége merő kedvességből időnként „jómadár”-nak szólítja, de „palimadár” szerepében nem szeretne tetszelegni. A színpompás madarak látványa laikusként a következőre emlékezteti: a teremtő felfoghatatlanul szépnek alkotta a bennünket körülvevő világot. Az emberiség nagy ajándéka a világ dolgaira való rácsodálkozás – folytatta eszmefuttatását a lelkész –, ezért arra biztatta a jelenlévőket, hogy a bajok és nehézségek mellett vegyék észre a jót és a felemelőt. A megszállott személy fontosnak tartott hobbijáért sokra képes, ami ráadásul össze is hozza az embereket, s ilyen szempontból csapatuk nem más, mint nemzetmegtartó civil erő.
Szőlősi Dániel a Komárom-Esztergom megyei Naszályról érkezett a csornai kiállításra. A madarakon kívül a nosztalgikus hangulat is idevonzotta: 1965-ös leszerelése előtt a csornai laktanyában vágta az utolsó centiket. Hobbija révén kiváló barátokra tett szert, ezért minden egyes díszmadár-kiállításon megjelent. Nagyon tetszik neki a program szervezettsége, amely szerinte országosan is egyedülállóvá teszi a csornai bemutatót.
Az andaui Patrick Thellt még noszogatni kell, de madarai nélkül már többször idelátogatott Csornára. A civilben osztrák rendőr teszi ezt azért is, mert a tőlünk kb. 20 kilométerre lévő település lakójaként a Rábaközben  sok ismerőst és barátot szerzett.
A harminc éve papagájokkal foglalkozó Christian Wallnert a városon és a szimpatikus helyieken kívül elsősorban a madarak vonzzák ide, ezért amikor csak teheti, eljön a kiállításra. A világbajnoki címmel büszkélkedő osztrák úriember zebrapintyeivel Belgiumban kapta a rangos elismerést. Aki komolyan akarja venni szenvedélyét, annak sok időt kell erre rászánnia – jegyezte meg.  A jövőre viszontlátjuk-e őket kérdésre mindketten azonnal rávágták: nagyon szívesen eljönnek.
Beküldés dátuma: 2013. 09. 04.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play