Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A képviselők a legutóbbi testületi ülés döntéseit elemezték

2012 júniusában indította újra az önkormányzat a Vilmos park Kft.-t. Az akkor meghatározottakhoz képest most milyen további feladatokat vállal át a cég?
– Akkor a városvezetés olyan feladatokat szánt a kft.-nek, amelyeket hatékonyabban tudnak működtetni a gazdasági társaság keretén belül. Így adtuk át a piacfelügyeletet, a közmunka irányítását, a fizető parkolók működtetését, illetve a közterület-felügyeletet. A kft. bevételei lehetővé teszik, hogy az önkormányzat további teendőkkel bízza meg a társaságot. A zöldterületek kezelésével kapcsolatban ide tartozik a mezőgazdasági területek gondozása, a pollen elleni védekezés, a balesetveszélyes fák kivágása és az ehhez kapcsolódó szállítási tevékenységek. De a Vilmos park Kft.-vel kapcsolatban mindenképpen beszélnünk kell a város tulajdonában lévő balatoni üdülőkről is, melyek működtetésére az önkormányzat vagyonkezelői szerződést kötött.

Milyen változásokat hordoz magában a fizetőparkolók üzemeltetéséről és szabályozásáról szóló rendelet újragondolása?
– A településen t
izenegy helyen, összesen 261 parkolóhely áll az autósok  rendelkezésre. A probléma az ingyenes helyekkel van, mert nagyon zsúfoltak. A belvárosban megálló gépjárművezetők sokszor a járdára is felhajtanak és számtalanszor akadályozzák a közlekedőket. Az önkormányzathoz beérkezett panaszok miatt változtatni kívánunk a rendszeren – hangzott a riportban.  Talán kevésbé örömteli, hogy növelni kell a fizető parkolóhelyek számát, viszont pozitív dolog, hogy jelentősen csökken az éves bérletek ára – tette hozzá a képviselő.

A költségvetési koncepció jóváhagyásának melyek a legfontosabb elemei?
– Az önkormányzatoknak kötelező feladata a koncepció létrehozása, aminek decemberig meg kell születnie. Ebben az évben viszonylag nehéz feladat előtt állnak a helyhatóságok – mondta Háncs Károly. A képviselő hozzátette:  hiányoznak a konkrét sarokszámok, ráadásul jövőre nem indulhat hiánnyal a költségvetési év. Tovább nehezíti a csornaiak dolgát, hogy több, a jövőt befolyásoló vállalással kell szembenézniük. Ilyen például, hogy a nagytérségi hulladékgazdálkodási társuláshoz 37 millió forintot kell befizetni, a mezőőri szolgálatot a város szintén saját forrásból fedezi, továbbá jelentős összeggel járul hozzá a termálfürdő megnyitásához. A biogázüzem indításának előkészítése ugyancsak pénzbe kerül, melynek összege még nem ismert, s majdnem 20 millió forintot kell biztosítani a szakképzés-szervezési társulás egyik pályázatához. Megterhelte a kasszát a műfüves pálya 43 millió forintos önrésze, és jövőre tervezik az észak-nyugati városrész vízelvezetésének kiépítését is.
A költségvetési egyensúly megtartásához nem maradt más hátra, mint még tovább kell csökkenteni a kiadásokat, és újabb forrásokra van szükség a bevételek növeléséhez. Háncs Károly néhány konkrét dolgot is kiemelt a koncepcióból: a társult önkormányzatokkal közösen kívánják biztosítani a szociális feladatok ellátását, ami miatt nagyobb normatív támogatásra lehet számítani. A képviselő-testületnek ezután is célja a civil szervezetek megsegítése, s pénzt szánnak az utak és a járdák felújítására is. A megszólaló hangsúlyozta: a továbbiakban is odafigyelnek a LEADER-pályázatokra, hiszen idén már ötöt sikerült elnyerniük.

Miért kell év közben hozzányúlni a költségvetéshez?
Háncs Károly szerint ez a dolog nem a káoszt jelenti, hisz a legutolsó rendeletmódosítás óta eltelt időszakban sok minden megváltozott. Eddig csak a polgármester volt jogosult 500 ezer forint erejéig a költséghelyeken belüli pénzek átcsoportosítására, de mostantól ezt az osztályvezető és a jegyző is megteheti a rendkívüli testületi-ülés összehívása nélkül.

Sokakat érdekelhet az adórendelet módosítása. Ebben az ügyben milyen döntések születtek?
– Nehéz dolog adóemelésről beszélni, aminek senki sem örül. Eddig 300 millió forint felett realizálódtak az éves adóbevételek, melyeket az intézmények működtetésére fordítottunk. Annak ellenére, hogy az állam átveszi az iskolák működtetését, a helyhatóság pénzügyileg mégsem jön ki jobban – nyilatkozta Háncs Károly.  Az önkormányzat annyi forráshoz jut, amennyi feladatot el kell látnia, s még azt is megszabták, hogy hány fővel működhet a hivatal. A kommunális tételek nagy része marad az eredeti 4.000 forinton, a lakások után fizetendő viszont megemelkedik 7.000 forintra.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés