Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A gondolkodás szabadságának elkötelezettje

A kónyi születésű, és jelenleg Győrben élő filozófus-irodalmár leszögezte: a budapesti események indukálták a vidéki megmozdulásokat. Beszélgetőtársunk gyerekfejjel hallotta a buzdítást: Kónyiak, hát mutassátok meg, kik vagytok! - zengte Szalai Sándor.  Érből lett a nagy folyam, vagyis a pár emberhez csatlakoztak még újabbak, és  a hősi emlékműnél találkoztak. Tudományos körökben nem így emlegetik, de a saját versét szavaló hunyadis diákot akkoriban csak Boros Pityuként szólították Kónyban. Képes volt már kamaszként is átérezni, hogy mi minden ellen tiltakoztak (kulákság, kötelező beszolgáltatás stb.)az emberek, épp ezért jogosnak tartotta  felháborodásukat. - Amikor felvonultam, sem volt igazán káosz, és később sem történtek atrocitások. Valahol kialakult az emberekben az összetartozás - emlékezett vissza a múltra dr. Boros István, aki úgy véli, hogy a Kónyban történt események példaértékűnek tekinthetők napjaink kusza politikai rendszerével szemben.
A volt főiskolai tanár szerint ideológiai célokra használták fel a vörös csillagot: visszaéltek a kommunizmus eszméjével, és mint szimbólumot használták fel. - Ahogy Ady Endre is megírta: «Mióta ember néz az égre, Vörös csillag volt a reménye.»" Tudom, hogy ez nem kerül be az adásba, de ilyen jogon a kereszt jelével is számtalanszor visszaéltek a történelemben, de mégsem hiszem, hogy a keresztet ki kellene tiltani - szólalt meg interjúalanyunkban a filozófus. Hangoztatta: Sztálint a diktatúra olyan képviselőjének tekintette, akinek nem volt köze a kommunizmushoz.
A negyedikes gimnazista ott volt a csornai szobordöntögetésen is. A győri székeskáptalan kónyi birodalmán cselédként dolgozó szülők féltették fiukat, aki az események után nem vett észre különösebb megtorlást aktív részvétele miatt. Azt már sosem fogja megtudni, hogy mindezek közrejátszottak-e a színművészeti főiskoláról való elutasításában.
A Jövő Üzemmérnöke című főiskolai lap volt főszerkesztője írásaiban is a reformgondolatok terjesztését segítette.  A nyugdíjas éveit 60 éves korában megkezdő tanár ezután is visszajárt az egyetemre (az egykori főiskola azóta egyetemi rangra emelkedett), és számtalan közéleti szerepet vállalt: klubokat vezetett, előadásokat tartott.
Dr. Boros István 1956 eredményét így foglalta össze: Tudomásul vették, hogy az emberek már nem akarnak így élni, valamint tudomásul vette a hatalom, hogy nem lehet így kormányozni. A főiskolai docens számára az emberi szabadság szent és sérthetetlen, ezért közreadta legfontosabb üzenetét:  békéljünk már meg egymással!
Beküldés dátuma: 2010. 11. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play