Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

A hagyományoknak megfelelően idén is megtartotta vidám ballagását a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola. A végzős tanulók olyan erőgépekkel vonulnak fel városszerte, melyeket az iskola tangazdaságában használtak az évek során, nagy részüket pedig a gyakorlati képzőhelyektől, illetve azoktól a mezőgazdasági vállalkozóktól kapták kölcsön, akiknél korábban munkát végeztek. A diákok az iskolai évek alatt megszerzik a korszerű gépek használatához szükséges üzemeltetési alapismereteket, megtanulják a berendezések szerkezeti felépítését és működési elvét. A termelőüzemekben és egyéni gazdálkodóknál kipróbálhatják a korszerűbb és nagyobb teljesítményű gépeket is.


A csukás gépésztechnikusai kiválóan szerepeltek a Makón megrendezett országos szakmai versenyen. Ezt megelőzően a házi fordulón bizonyították rátermettségüket és a legmagasabb pontszámot elért három tanuló jutott be az országos megméretésre, ahol Józsy András harmadik, Balázs Péter hatodik és Kausics Pál tizenegyedik lett. Mivel a fiatalok hetvenegy százalék felett teljesítettek, automatikusan mentesülnek az iskolai szakmai vizsga alól és megkapták a szakmai bizonyítványt jeles minősítéssel.
A szakiskolai tanulók részére Csongrádon tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt. Ide az írásbeli forduló után jutottak be a legjobbak. Vági Erik és Füzi Balázs hetvenegy százalék feletti eredményével szintén megkapta a jeles bizonyítványt.

A 11. évfolyamosok vettek részt a Jánoshalmán megrendezett Dr. Szabó Gusztáv-emlékversenyen, mely egyfajta bemelegítő az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre. A csornai Csukás háromfős csapatot indított Horváth Szilárd, Gurdon Csaba és Farkas Botond személyében. A diákok megszerezték az első helyezést.
Perlaki Sándor a mostani hetedikesek és nyolcadikosok figyelmébe ajánlotta a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola képzéseit. Nem véletlenül mondta ezt az igazgató, hiszen évek óta nagy a kereslet a gépésztechnikusok és gépészek iránt, ezért biztos jövő és stabil munkahelyek várják a Csukásban végzett tanulókat. A fiatalok ráadásul olyan általános műszaki ismeretekre tesznek szert, melyek miatt nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az egyéb ipari területeken is alkalmassá válnak a munkavégzésre.
A növénytermesztő és állattenyésztő területen elhelyezkedők is megkapják a szakmai ismereteket, amelyek megfelelő kiindulási alapot biztosítanak a diákok számára.
A szakmai vizsga feltétele a traktorvezetői jogosítvány megléte, ami szintén nagy előny a fiatalok számára. Az elmúlt évben hegesztő- és nyolcvan órás növényvédő tanfolyamot is szerveztek az érdeklődő tanulóknak. – Ezek a plusz, kiegészítő ismeretek jól jönnek bármilyen munkaterületen – mondta az igazgató.

Beküldés dátuma: 2023. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek