Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Csornai Széchenyi István Általános Iskolában fogadták Széchenyi Lajos ükunokáját

– Legyetek becsületesek, tanuljatok és mindig segítsetek társaitoknak, mindenkinek, akinek szüksége van rá – mondta a csornai széchenyiseknek Széchenyi Sándor. Az egykor testnevelő tanárként dolgozó Széchenyi-leszármazott a Csornai Széchenyi István Általános Iskolában tett látogatásakor nyilatkozott a Rábaközi Médiacentrumnak.

A Széchenyi-leszármazottak szanaszét szóródtak a világban és különböző földrészeken telepedtek le, olyan országokban, ahol sokszor nem is tudnak egymás közelségéről – mondta az Argentínában élő Széchenyi Sándor, aki első magyar nyelven elmondott rövid beszédében a Csornai Széchenyi István Általános Iskola tanulóihoz szólt: – Nagyon jól tudjuk, hogy mi mindent tett Széchenyi István. Testvérének, Széchenyi Lajosnak az ükunokája a diákokat arra kérte, hogy kövessék a nagy előd példáját. – Tanulj, készülj az életre, légy őszinte, válaszd meg jól az utadat, és mindenekelőtt keresd a boldogságot, valamint az ország boldogulását. «Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen» – folytatta gróf Széchenyi Istvántól vett idézettel.
A Csorna Széchenyi István Általános Iskola tanulóifjúsága ezt követően tolmács fordításában hallgathatta meg Széchenyi Sándor gondolatait. – Amikor nyugalomra hajtjátok fejeteket, gondoljátok végig a napotokat és vessetek számot arról, hogy mindent megtettek-e. Ha igen, legyetek nagyon elégedettek. Legyetek együttérzőek és segítsetek felebarátaitoknak, mert nincs nagyszerűbb dolog annál, mint segíteni másoknak, ahogy Széchenyi István is tette.
Az Argentínában felnövő Széchenyi Sándor a magyarokra, mint testvéreire tekint. Köszöntő beszéde után a széchenyis diákok elhelyezték a megemlékezés virágait az iskolában található Széchenyi-portré előtt.

Széchenyi Sándor szülei magyarok voltak. Édesapja Széchenyi Géza, aki már 16 éves korában katonai képzésben részesült, a háború után pedig elmenekült az országból. Édesanyja, Kolozsváry-Kiss Ildikó 4-5 éves korában hagyta el Magyarországot családjával. Az anyai-apai nagyszülők szintén Argentínába menekültek. Széchenyi Sándor nyolc éves koráig magyarul beszélt a rokonaival, de a szülei válása miatt olyan érzelmi válságba került, hogy utána nem gyakorolta anyanyelvét. Széchenyi Sándor és felesége, Monica Valderrey nem régóta közösen tanulják a magyar nyelvet.
– Otthon minden a magyarságunkról szólt, a karácsonyi dalok, a magyar ünnepek. Magyarul éltünk, magyarul neveltek minket. Ennek ellenére származásunkról nem meséltek nekünk. Gyakran kérdeztük, hogy mit keresünk mi Argentínában, többek között Gyulával, a bátyámmal, akinek hamvait a Nagycenki Múzeumban temettük el a nyáron. 2014-ben, az 50. születésnapomon következett a fordulópont: A barátaim és feleségem megleptek egy Magyarországra szóló repülőjeggyel. Valahol legbelül mindig éreztem, hogy vágyódom ide és belül magyar vagyok.

 

Az Argentínában élő Széchenyi Sándor újra tanulja a magyar nyelvet

Széchenyi Sándor szerint a nemesi cím nem öröklődik, mert azért tenni kell nap mind nap valamit. Jórészt a családján múlik, hogy hányszor és mennyi időre fog visszatérni Magyarországra, ahol a Széchenyi család szellemiségét szeretné tovább éltetni.

Amikor a repülőgép Európa fölé ért, belémnyilalt az érzés: Mit éreznének most a nagyszüleim, hiszen egyikük sem tudott visszatérni Magyarországra, pedig nagyon-nagyon szerettek volna. Kivéve édesapám, aki 1991-ben visszatért és itt élt 1996-ig. A halálos ágyánál megígértem neki, hogy a hamvait itt fogom elhelyezni a Széchenyi-mauzóleumban, bár akkor még fogalmam se volt, hogy fog megvalósulni – emlékezett vissza Széchenyi Sándor. Önmagáról elmondta, hogy erős szociális érzékenységgel van megáldva és ki szokta kimutatni az érzelmeit, de első két utazása során még nem jött létre ez a bensőséges kapcsolat a magyarok és közte.
2015-ben ismerte meg a csornai származású Molnár Nándort, és feleségét, Rékát. A házaspárnak köszönhetően fejlődtek tovább magyarországi kapcsolatai.
Az igazi változást a 2022-es utazása hozta meg, amikor Nándor segítségével megismerkedhetett a csokonyavisontaiakkal. Ez fontos volt számára, hiszen nagyapja és édesapja is a Somogy vármegyei községről származott. Széchenyi Géza a Levente-mozgalom alapelvei szerint nevelte fiait és rajongott a sportok iránt. Széchenyi Sándort orvosnak szánták, de ő a saját útját követte, így teniszedző és testnevelő tanár volt egészen 55 éves nyugdíjba vonulásáig. Szerinte ez az igazi nemes tett és nem a címek halmozása. Magánéletéről annyit mondott, hogy két fia és három unokája van. Hazánkba annyiszor jön, ahányszor szükség lesz rá, mert annyi szeretetet kapott a magyaroktól, hogy akár évente két-három hónapot is eltöltene nálunk. A Széchenyi-örökséget, annak szellemiségét szeretné átadni a magyar diákoknak.

Beküldés dátuma: 2024. 10. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

  • Az egyház biztos pont legyen az emberek életében

    Nagy valószínűséggel nem az egyházak, sem a benne munkálkodó lelkészek fogják megoldani a világban zajló kibékíthetetlen ellentéteket, háborúkat, de az ő felelősségük, hogy az emberek megleljék a hit általi stabilitást a kis közösségekben.

  • Az aradi hősök emléke előtt tisztelegtek Kapuváron

    A nemzet reményeit táplálta az Aradon kivégzett tizenhárom magyar honvédtiszt hősiessége. A magyar zászló alatt, az utolsó pillanatig vállvetve küzdöttek és áldozták életüket nemzetünk szabadságáért.

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

  • A harminc év alatt fogalommá vált Beleden a Delta Testépítő Klub

    Eőry Jenő szerint a sportolóknak tudomásul kell venniük, hogy az emberi szervezet olyan, mint egy precízen felépített szerkezet, amit nem lehet átverni.

  • 65 éve alakult a Csornai Bárdos Lajos Kórus

    Fennállásának 65. évfordulója alkalmából idén nyáron jubileumi kórustalálkozót szervezett a Csornai Bárdos Kórus.

Hirdetés