Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Border collie a világon első a terelésben

A Border collie ún. gyűjtő stílusban terel, ami annyit tesz, hogy a nyáj mögé kerülve a gazda felé futtatja az állatokat. A négylábú ugatásával nem fenyegeti a rábízott birkákat, némán, testhelyzetével és szemével fegyelmezi azok viselkedését, míg a többi kutyafajta haragos vakkantással hozza tudomására a félősebb szarvasmarhának, hogy ő a főnök réten, és ennek kifejezésére még bele is csíp áldozata hátsó felébe. A Border collie ösztönös terelőkutya, de arra is képes, hogy figyelje gazdája vezényszavait, és adott helyzetben mérlegeli a döntést. Leggyakrabban elhangzó utasítások: jobbra, balra, fekszik, áll, és az egyenes vonalú mozgás parancsszava. Süli Attila elmondta, hogy az eb nagyobb távolságról is hazatereli a nyájat, és a sziklás, veszélyes helyeken óvja a birkákat. Az eredetileg munkakutyának tenyésztett, rendkívüli kitartó fajta akár négy-öt ember tevékenységét is képes elvégezni, miközben tűri az időjárás szélsőséges viszontagságait is. Egyre gyakrabban tartják őket hobbiállatként, s a szakértő szerint ez nem biztos, hogy előnyös, mert a család kedvencének szánt eb sok bosszúságot szerezhet gazdájának, hiszen eredendően munkára termett és nem játékra. A nagy mozgásigényű kutyát szellemileg is le kell kötni, és rendszeres tréninggel lehet formában tartani. Aki még több információra kíváncsi a Border collie fajtával kapcsolatban, az a www.bordernorthwesthungary.hu weboldalon megtalálja.
A terelőkutya betanítása mindennapos elfoglaltságot jelent annak, aki ezt komolyan űzi.  Süli Attila és Rolls Royce nevű négylábúja rögtönzött bemutatót tartott televíziónk kedvéért, a jelenet többi szereplője pedig három önként jelentkező kacsa volt. Szegény hápik nem biztos, hogy tudták, mire vállalkoznak, hiszen alig győzték szedni a lábukat, mert az intelligens kutya amint meghallotta a vezényszót, már hajtotta is őket a megfelelő irányba. A rögtönzött előadás sikerült, mert műsorunk nézői megismerhették a profi futókacsa-terelést.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play