Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

2012-ig eltűnnek a szeméttelepk okozta "tájsebek"

Legalább hatvanezer embert érint az a mosonmagyaróvári nagytérség területén lévő több mint húsz depó, mely  a természeti környezetbe való szakszerű visszaillesztése után  nem fogja tovább szennyezni a területet. A több mint 3 milliárd forintból megvalósuló rekultiváció célja, hogy megszűnjön a levegőt és talajvizet károsító hatás - közölte Major András. A hatástanulmányok alapján megállapítható: nem rendelkeznek a szükséges műszaki védelemmel az érintett hulladéktárolók, így a rendezett felület hiányában illegális egységként működnek. Az önkormányzatok csak néhány kivételes esetben tudják lefülelni a szemetelőket, ami Csornán is  hatalmas küzdelmet jelent. A képviselő a környezetszennyezésen túl az elhanyagolt lerakatok tájképromboló hatását is megemlítette, mint például a  gyöngyösmajori , valamint az Őrangyal temető mögötti területen.
A 2005-ig bezárt lerakatok helyett  Jánossomorjára szállítják a területen keletkezett hulladékot. A rekultivációs projektet hetven település önkormányzata által létrehozott társulás kezdeményezte; ezek közül húsz helyhatóság érintett a pályázatban - mondta Major András. A 2012 júniusáig  uniós forrásból megvalósuló projekt támogatási szerződését már aláírták, és több helyen megkezdődtek a rekultivációs munkák. A 900 millió forint önerővel kiegészített forrásból  tíz hulladékudvart építenek (Beleden, Csornán, Halásziban, Jánossomorján, Kimlén, Kónyban, Lébényben, Mosonmagyaróváron, Rajkán és Szanyban). Továbbá fejlesztésre kerül a projekt területén a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, és nagy figyelmet kap a megelőzés, valamint a házi komposztálás bevezetése. A csornai képviselő szerint oda kellene figyelni a papír, az üveg és a műanyag különválasztására, hogy újrahasznosíthatók legyenek a másodnyersanyagok, s ezáltal csökkenjen a környezetszennyezés. Bevezetik a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést, és e célból gyűjtőedényeket helyeznek el a közterületeken is. A jánossomorjai telepen is számos beruházás várható: új válogatóművet és komposztálóteret építenek, ezenkívül beüzemelik a vegyes hulladékban található, nagy fűtőértékű anyagok válogatására alkalmas mechanikai kezelőt.
Major András arról is beszámolt, hogy  a képviselő-testület legutóbbi ülésén újabb hulladékgyűjtő-szigetek kijelöléséről döntött. Csornán eddig 11 helyen létesítettek szelektív hulladékgyűjtőt kísérleti jelleggel, de a mostani projekt szerint ezeket megszüntetik, és helyettük újabb 15 helyszínen teszik elérhetővé a szemét tudatos szétválasztására szolgáló tárolókat. Aki szeretné külön-külön üríteni a papírt, a műanyagot és az üveget (fehér és színes), Csornán a következő helyeken talál erre alkalmas gyűjtőszigetet: a Petőfi lakótelep Széchenyi út felőli oldalán, valamint a konditerem melletti részen, a Rákóczi-iskola Andrássy úti parkolójánál, a Felsőszeri lakótelepi játszótérnél, a Szent István téri kollégium mellett, a Mártírok terén lévő szolgáltatóháznál (az épület mögé fogják helyezni), a Soproni út 56/A-nál található szervizút melletti parkolóban, az Erzsébet királyné és Köztársaság u.sarkán, az Erzsébet királyné úti Reál élelmiszerbolt bejáratánál, a Kossuth Lajos utcai tejcsarnok mellett, a Sziget utca 2.számú boltnál, a Lehel tér és Jázmin u.sarkán, a Hegyeshalmi és Uszoda utca közötti belső szervizúton, Földszigeten az Árpád úti bolt mellett, Csatárimajorban a Fő utcai kocsmánál.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 11.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play