Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

1848. március 15-e erőt és hitet ad a magyaroknak

A nemzeti színű szalag hétköznapi rohanó világunkban olyan elfeledett szavakat juttat az eszünkbe, mint a hazaszeretet, a szabadságvágy, az összefogás, összetartozás, mellyel egy picit mi is részeivé válunk történelmünk nagy pillanatainak – mondta Horváth László az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett kapuvári megemlékezésen.

Rendhagyó módon vette kezdetét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezés Kapuváron. Hámori György még a Himnusz eléneklése előtt köszönte meg a Kapuvár Térségi Általános Iskola nevelőtestületének és diákjainak, hogy méltó módon készültek az évfordulóra.
A polgármester tovább fokozta az ünnepi hangulatot, mert bejelentette: Novák Katalin köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés adományozott Horváth Lászlónak, az intézmény igazgatójának. A magas állami elismerést dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át a pedagógusnak, Kapuvár önkormányzati képviselőjének.
Hámori György így fogalmazott: A kitüntetés egy személynek szól, de mindenki mögött ott áll az a közösség, amely segíti a munkáját, amelynek eredményeként kivívta mások elismerését. A város első embere arra kérte a megjelenteket, hogy köszöntsék együtt az intézmény vezetőjét, akinek jó egészséget kívánat további munkájához.

– A nemzeti szabadság ünnepe tiszteletével szeretnék köszönteni mindenkit ma, 2023. március 14-én. Nekem jutott az a méltóságteljes megtiszteltetés, hogy beszédemmel megnyithatom Kapuváron az 1848-as eseményekre emlékező műsort – vette át a szót Horváth László. Mikor elgondolkodtam mai beszédemen, régi iskolai beszédek, történelemkönyvek régi mondatai, szavalatok büszke hangjai csengtek a fülemben, melyek mind ékesszólóan ecsetelték 1848. március 15-ének, a magyar történelem talán legbátrabb napjának eseményeit. Ha megkérdeznénk a jelenlévőket, melyik a magyarság legnagyobb ünnepe, biztos vagyok benne, hogy szinte kivétel nélkül a következőt válaszolnák: március 15-e. Hisz március 15-e az az ünnep, melyet minden magyar, éljen a világ bármely részén, a magáénak vall, melyet tiszta szívvel ünnepel – fogalmazott az intézményvezető.
– Ez az az ünnep, mely 175 éve összeforr a függetlenség és a szabadság gondolatával. Újkori történelmünk legmeghatározóbb és egyben szívünkhöz talán legközelebb álló eseménye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, amikor a márciusi ifjak szabadságukért, szembeszálltak az elnyomó hatalommal. Emléküket felidézve március idusán évről-évre feltűzzük ruhánkra a kokárdát, újra és újra szívünkbe költözik a gondolat: Milyen jó magyarnak lenni.

A mai kor emberének a szabadság már magától értetődő, hisz nem kell harcolnunk érte, örökségül kaptuk elődeinktől, ugyanakkor felelősséget is jelent, hiszen ezt az örökséget tovább kell adnunk gyermekeinknek – hangzott a kapuvári 1848/49-es megemlékezésen.

– Tudom, hogy nincs köztünk olyan ember, aki ne tudná felsorolni a nap hőseit, az eseményeket és hiszem, hogy kivétel nélkül azt kívánjuk, bárcsak ott lehettünk volna mi is, bárcsak harcolhattunk volna a szabadságért. Bár a szabadságharcot leverték, az a 175 évvel ezelőtti nap, illetve a harctéri győzelmek felerősítettek egy érzést, a nemzeti összetartozás érzését, mely azóta is töretlenül jelen van nemzetünk szívében – fogalmazott az ünnepség szónoka.
Legyünk ma büszkék minden magyarra, akik 1848-ban összefogtak, akartak és mertek tenni, akik erejüket megsokszorozva egy emberként álltak ki a szabadság elnyeréséért.
Horváth László szerint meg kell tanítanunk a fiataloknak, hogy a szabadsággal nemcsak jogok, hanem kötelességek is járnak. Meg kell tanítanunk nekik, hogy a szabadság maga a kötelesség. Kötelesség a haza és az egész nemzet felé.
– Büszke vagyok iskolánk valamennyi diákjára, akik a következő ünnepi műsorukkal segítenek minket felnőtteket abban, hogy megértessük gyermekeinkkel a forradalom magasztos eszméit, hogy velük együtt átélhessék: 1848. március 15-e nemcsak egy dátum, mert sokkal több annál. Erőt ad és hitet, hogy mi magyarok csodákra vagyunk képesek – mondta a Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatója. (Fotó: Németh Ferenc)

Beküldés dátuma: 2023. 03. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play