Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

„Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.

- Az LMP zöld pártból centralista párt lett, ez igazából mit jelent?
– Amikor megalapítottuk a pártot, mindig is olyan önálló alternatívában gondolkodtunk, amely képes szakítani az elmúlt 27 év rossz beidegződéseivel. Sokunk számára a rendszerváltás óta eltelt időszak olyan ködös, homályos, amelyben nagyon sokat ígértek nekünk és nagyon kevés dolog teljesült belőle. Alapvetően azt látom, hogy nagyon sok politikus magával és a hatalmával foglalkozik, és nem a választópolgárokkal, nem az országgal – fogalmazott Szél Bernadett.

-Az LMP meghirdette a Megújuló Magyarországért programot. Ezt röviden hogyan lehet érthetővé tenni?
Magyarországon szinte minden megújításra szorul. Nyilván tekintettel kell lenni arra, hogy úgy lehet forradalmi változásokat véghezvinni egy adott rendszerben, legyen az oktatás vagy egészségügy, hogy akik ezt működtetik, nem rokkannak bele. Ezért nagyon fontos, hogy amikor a tanárokkal konzultálok, mindig figyelembe vesszük azt, hogy ők mit gondolnak a helyes tempóról és sebességről, ha át akarunk alakítani egy rendszert. Mert mi elég rendesen át akarjuk alakítani!
– Ha három fontos dolgot kell mondanom, az első a bérválságból való kivezetés. Magyarországon ma nagyon rossz bérekért dolgozunk. Ez az első, amin változtatnunk kell. Nem volt béremelés a közszférában, az egészségügyben éhbérért dolgoznak; itt a szakápolókra gondolok. A fiatal, kezdő vállalkozások nem tudnak elindulni, mert megfojtják őket a különböző terhek. A szociális szféra dolgozói az egész nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett alkalmazottai. Meg kell adnunk azokat a béreket, amelyeket ezek az emberek sokszor sztrájk formájában és tüntetéseken követelnek.

Még két olyan területet kell említenem, amely a 21. században elsődleges fontosságú kell, hogy legyen: az oktatás és az egészségügy. Magyarország 20 év múlva olyan lesz, amilyen most az oktatási rendszerünk. Semmi pénzt nem sajnálnánk az oktatástól: 100 költségvetési forintból 20-at azért adnánk az oktatásnak, mert egyrészt látjuk azt, hogy a pénz keservesen hiányzik ebből a szférából, új Nemzeti Alaptantervre van szükség, és arra, hogy a tanárok nagyobb önállóságot kapjanak. Az átalakítást úgy kell tennünk, hogy annak sebessége megfeleljen az ott dolgozó tanároknak. Működő egészségügyre van szükségünk. Ez szintén forrásbevonást jelentene, mert ezt a rendszert is kivéreztették. A megelőzés nagyon fontos terület lenne. Közhelyszerű, de könnyebb egy betegséget megelőzni, mint meggyógyítani. Amikor a vidéket járom és például szőlőtermelőkkel konzultálok, mindig azt mondom, hogy olyan nagy lehetőség van a vidékben, amely segíthetne a magyar embereknek egészségük megőrzésében. Ha jó minőségű élelmiszert, gyümölcsöt és zöldséget tudunk az asztalra tenni, kisebb eséllyel leszünk betegek. Ha olyan munka törvénykönyvünk van, amely védi a munkavállalók jogait, és segít nekünk a munkaerőpiacon, kevésbé vagyunk a stressznek kitéve, kevésbé leszünk betegek.

– Bármely változás, amit kezdeményezünk a megújuló Magyarországon, azzal a céllal tesszük, hogy élhetőbb országban éljünk, és olyan változások vegyenek minket körbe, amelyek az embereket szolgálják. Magyarországnak tényleg meg kellene újulnia, és nem pedig visszarendeződni.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek