Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Vaspöriné Kótai Szilvia közel negyven éve a pedagógus pályán

– Egyre ügyesebbek és nagyon klassz gyerekekkel dolgozhatom – mutatta be a diákokból álló kis zenekarokat Vaspöriné Kótai Szilvia, aki munkásságáért nemrég miniszteri elismerő oklevelet kapott. A pedagógus a fiatalok mellett az idősebbekkel is együtt muzsikál.

A beledi zenetanárnak miniszteri elismerő oklevéllel ismerték el a közel negyven éve tartó pedagógusi pályafutását. Vaspöriné Kótai Szilvia a Győri Tanítóképző Főiskola után, 1984 augusztusában szülőfalujában helyezkedett el. Később Dénesfán dolgozott, ahol összevont osztályokban tanultak a gyerekek, majd visszakerült Beledre. Az iskolában töltött ideje nagy részében az alsó tagozatosokkal foglalkozik, mellette pedig ötödik-hatodikosoknak tart énekórákat, sőt nemcsak Beleden, hanem a csornai Arany János EGYMI-ben is.

A tanítás mellett szép feladatának tekinti a különféle zenei csoportok vezetését. A pedagógus először arról kis zenekarról beszélt, melynek munkájában főleg másodikosok és néhány elsős vesz részt. A gyerekek a sok gyakorlásnak köszönhetően ma már eljutottak arra a szintre, hogy ők is fellépnek a nagyok mellett az adventi műsorokon, vagy egyéb ünnepségeken. A tanítónő szerint csodálatos dolog, hogy ilyen pici gyerekek így bánnak a hangszerekkel.
Vaspöriné Kótai Szilvia a Kis-Rába Zenekar hatodikosaival már másodikos koruk óta foglalkozik. A közös zenélés furulyaszakkör keretében indult, majd miután megismertette tanítványait a citerával, néhányan a pengetős hangszert választották. – Nagyon büszke vagyok rájuk, mert az évek során egyre ügyesebbé váltak – mondta a pedagógus. A gyerekek állandó résztvevői az iskolai rendezvényeknek, de a város által szervezett programokon is be szoktak mutatkozni.
Mint az élet minden területén, itt is gondolni kell az utánpótlásra, mert ahogy magasabb osztályokba lépnek a gyerekek, egy idő után elmaradoznak a próbákról. Vaspöriné Kótai Szilvia kapva kap az alkalmon és megmutatja a hangszereket az elsősöknek, hogy meghozza a kedvüket a zenélésre.
– Nagyon boldog voltam, mert olyan ügyes, aranyos kis csapatom lett, akik vevők voltak a zenére. Kiváló hangi képességekkel rendelkező gyerekek is vannak közöttük. Kiemelném a Karikás és Halász ikreket, de a többiek is csodálatosak. A nagyobbaknak megmutatom az általam elképzelt zenei anyagot és pillanatok alatt nagyon ügyesen megtanulják.
A zenetanárt tavaly év elején kérték fel, hogy dolgozzon együtt a Beledi Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesülettel. Mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat 2022 márciusában oldották fel, a március 15-i ünnepségre videófelvétellel készültek. A pedagógus citerakíséretet biztosít az időseknek, akik ettől függetlenül is sok dalt ismertek már korábbról. Szeretnék megőrizni a helyi hagyományokat, ezért a dalcsokrokon kívül különböző jeleneteket is előadnak.
– Nagyon kedves, csodálatos emberek a nyugdíjasok és nagy szeretettel fogadtak engem – fogalmazott a pedagógus. Az énekes csapat azóta egyre több rendezvényen szerepel. Csornán és Kapuváron is felléptek egy-egy városi ünnepségen, Balatonfüreden pedig az „Életet az éveknek” országos nyugdíjas seregszemlén énekeltek.
– Mind a három zenekar nagy örömet okoz nekem és szívvel-lélekkel próbálom csinálni úgy, hogy a mindenkori hallgatóságnak is tetsszen – tette hozzá.

Vaspöriné Kótai Szilvia már akkor meghatódott, amikor szóba került, hogy felterjesztik a miniszteri elismerő oklevélre. A díjazott minden kollégájának megköszönte, hogy gondoltak rá és jelölték a magas kitüntetésre. A pedagógus jelenleg másodikosokkal foglalkozik, akiket szeretne továbbvinni a negyedik osztályig, nyugdíjba vonulását pedig a mindenkori törvényi szabályzóktól tette függővé.

Beküldés dátuma: 2023. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek