Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Van, akinek a járvány nem elveszi, hanem megsokszorozza az energiáit

Gyopáros Alpár a kellő biztonsági előírások mellett, megfelelő távolságtartással, adott esetben maszk és kesztyű használatával, de szeretne személyesen meggyőződni arról, hogy teljesítenek a kistelepülések a járvány elleni védekezésben. Tapasztalatai minden várakozást felülmúlnak.

Gyopáros Alpár legutóbbi telefonos bejelentkezése alkalmával a Magyar Falu Program tavalyi eredményeit foglalta össze, lebontva a Rábaköz és Sokoróalja térségére. 2020-al kapcsolatban elmondta, hogy az idei évben is elérhető majdnem az összes pályázati kiírás.
– Jellemzően a tavalyi népszerű pályázatokat ismételtük meg az idei év első felében: közösségi terek fejlesztésére, a korábban említett közterületek karbantartását célzó eszközökre, de ugyanígy lehetőség van orvosi rendelők fejlesztésére, orvosi eszközök beszerzésére, vagy önkormányzati utak és járdák felújítására, falugondnoki buszok cseréjére is. A következő egy-két hónapon belül várható , hogy megjelennek a civil szervezeteket célzó pályázati kiírásaink is. Bízom benne, hogy az év második felében további jó hírekkel tudunk szolgálni – fogalmazott a kormánybiztos.
Elmondta, hogy tavaly nagyon népszerű volt az óvodaudvarok, külterületi játszóeszközök cseréjére vonatkozó pályázat, de minden más ehhez kapcsolódó beruházást is elvégezhetett az önkormányzat, így sor került a parkosításra, kerítésjavításra, játszóeszköz tároló építésére is. Ugyanakkor ez csak korlátozott kör számára kínált lehetőséget, hiszen azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek rendelkeztek óvodával, de nagyon sok olyan kistelepülés van, ahol a gyermekek létszáma nem engedi meg, hogy fenntartsák az intézményt.
– Ugyanakkor itt is születnek és nevelkednek gyermekek, ezért jogos igény volt ezektől az önkormányzatoktól, hogy ezt a pályázatot rájuk is terjesszük ki – hangsúlyozta Gyopáros Alpár, hozzátéve: . – Ezen települések a közterületi játszóterek felújítására, vagy újak építésére pályázhatnak és nyerhetnek forrást. Megnyitottuk ezt a lehetőséget, így az önkormányzatok rendelkezésére áll.
A telefonos interjúban szóba került az M85-ös építése, mellyel kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy – különös tekintettel a koronavírus-járványra –, tartható-e a kivitelezők vállalása, amely szerint év végén átadhatjuk a forgalomnak a gyorsforgalmi út Csorna és Sopron közötti közel 60 kilométeres szakaszát.
– Jó hír, hogy a kivitelezők folyamatosan beszámolnak a beruházónak a mindenkori helyzetről. Egyelőre azt jelzik, hogy nem okoz akkora problémát a járvány, és úgy látják, év végén valóban át lehet adni az M85-ös gyorsforgalmi utat.

– Rendkívül büszke vagyok a térségben élőkre, mindazokra, akik közvetlen módon vesznek részt a védekezésben, legyenek azok az egészségügyben helytállók, a kiskereskedelemben dolgozók, a szállításban, a rendvédelemben tevékenykedők, vagy épp a települési polgármesterek, de azokra is gondolok, akik közvetve vesznek részt a munkában. Komoly dilemma volt számomra is, hogy telefonon vagy online módon keressem meg az embereket, de természetesen amúgy is szoros kapcsolatban állunk az érintettekkel. Ugyanakkor mégis ott volt késztetés, hogy személyesen győződjek meg erről, ezért úgy döntöttem, hogy a biztonsági előírások megtartása mellett látogatok el a településekre. Ezért mondom, hogy remekül teljesítenek, nagyon büszke vagyok a térségben élőkre. Itt nemcsak a polgármesterekről beszélek, hiszen a védekezésben az első számú felelős mindig a település vezetője, de mögöttük ott vannak a képviselő-testületek tagjai, a civil szervezetek is. Ezenkívül számos olyan esetet látunk – a média fel is dolgozza ezeket, talán önök is –, hogy maszkokat varrnak a nyugdíjasklubok tagjai, a civil szervezetek és a sportegyesületek részt vesznek a megelőzésben. Nemrég láttam a Csornai Sportegyesület videóját, hogy saját eszközeikkel állnak neki a közterületek fertőtlenítésének – hangzott a telefonos interjúban.
Gyopáros Alpár szerint eddig remekül helytállt mindenki a térségben, és remélhetőleg a lehető legkevesebb kár elszenvedésével jutunk túl ezen az időszakon, amihez mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánt.

A beszélgetés további részében arra voltunk kíváncsiak, hogy a koronavírus-járvány mennyiben befolyásolja Gyopáros Alpár sokrétű tevékenységét. Elmondta, hogy sem az országgyűlési képviselői munka, sem a kormánybiztosi tevékenység nem lassult le azóta, sőt még fokozódott is. Az utóbbi biztosan, hiszen ugyanúgy ülésezik az országgyűlés, készülnek a javaslatok, az előterjesztések a kormányzat számára, ahogy a korábbiakban.
– Nem lehet azt mondani, hogy lelassult az életünk, sőt inkább felgyorsult, viszont erősen nehezíti, hogy a személyes kontaktusok ritkultak, mert nemcsak magunkra, hanem egymásra is vigyázunk, ezért az egyeztetéseket, megbeszéléseket inkább nem személyesen folytatjuk le a kollégákkal. Tegyük a szívünkre a kezünket: Ki az, aki szeret úgy beszélgetni akár csak a munkatársával vagy a családtagjával, barátjával, hogy közben nem látja a szemét és nem érzékeli a metakommunikációs jeleket, vagy legalábbis nem megfelelően, mert még egy videokonferenciás beszélgetésben sem lehet ezt igazán megtenni, pláne egy telefonos beszélgetésben. Én sem kedvelem, de tudomásul vesszük, hogy jelenleg ez a helyzet, és ettől még nem áll meg az élet – válaszolt Gyopáros Alpár.

Beküldés dátuma: 2020. 05. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek