Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Új hazai iparág alapjait rakták le Csornán

Világviszonylatban is egyedülálló, csúcstechnológiájú napelemgyár alapkövét rakták le Csornán. Az épülő üzem több mint kétszáz dolgozónak fog munkahelyet biztosítani. A beruházás további jelentősége, hogy a napelemipar az energiaszektoron belül egyik leggyorsabban fejlődő ágazat.

Haidegger Ákos, a közel 14,5 milliárd forint beruházást végző EcoSolifer Kft. ügyvezetője bejelentette: Jövőre megkezdődik az iparban jelenleg elérhető legmagasabb, 30 százalékkal megnövelt hatásfokú napelemek gyártása a csornai üzemben. Mivel a kft. egyedi, hibrid szilikon technológiával gyártja a napelemeket, s mindemellett nagy méretű, vékony rétegű megújuló energiaforrásokat állít elő, Európában és Kínában sem rendelkezik versenytársakkal. A 2011-ben létrehozott projektcég üzlettársai Amerikából, Angliából, Ausztráliából, Brazíliából, Hollandiából, Németországból és Svácból érkeztek a csornai ünnepségre. A szinte kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával, főként exportra termelő csornai vállalat első partnerei európai, közép-ázsiai, valamint dél-amerikai vevők lesznek.

Az ünnepségen dr. Bónáné dr. Németh Katalin tolmácsolta halaszthatatlan feladatai miatt a fővárosban tartózkodó Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő köszöntő szavait.
– Az árvíz elleni küzdelemben számtalanszor bizonyították az emberek, hogy az összefogás milyen nagy eredményekre képes. Az alapkőletétel csak látszólag az első lépés a csornai üzem beindításában, hiszen három évvel kezdődött a kemény munka azért, hogy ma az utókorra hagyományozhassuk a napelemgyár időkapszuláját – hangoztak az országgyűlési képviselő gondolatai.
A csornai születésű dr. Áder Jánost furcsa érzéssel töltötte el az épülő napelemgyár helyszíne. A köztársasági elnök tisztán emlékszik gyermekkorára, amikor a mostani kukoricaföld helyén még ribizliültetvény volt, és nem messze innen, a Keszeg-érnél horgászott barátaival.
Az ózonréteg károsodását – a klórvegyületek légtérbe juttatásával – egyértelműen az ember okozta, továbbá az iparosítás káros hatásait követő világos és egyértelmű figyelmeztetés a mostanság tapasztalható szélsőséges időjárás – fogalmazott a köztársasági elnök, aki hozzátette: A napelemek nagy része külföldön kerül beépítésre, de ha feltételezzük, hogy Magyarországra telepítenék őket, akkor tíz év alatt a hazai háztartások energiaigényének negyedét ki tudnák váltani. Ha megkezdi a termelést a csornai üzem, ebben a globális küzdelemben a rábaköziek is kivehetik a részüket. Dr. Áder János reméli, hogy az itt alkalmazott technológia felkelti a környéken élő fiatalok figyelmét, akik tudásukat továbbfejlesztve esetleg mérnökként, tudósként kapcsolódhatnak be a a jövő környezetbarát energiatermelésébe.
– Ha így lesz, örüljünk neki, és csak azt kérem tőlük, hogy sose feledkezzenek meg szülőföldjükről, és mindig visszataláljanak ide – mondta dr. Áder János.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

További hírek

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.

 • Tartalmas, szórakoztató családi délután Beledben

  A szociális intézményeket nem veti fel a pénz, ezért ha segíteni akarnak az elesetteken, adománygyűjtő akciót hirdetnek.

 • Márton-napi vigadalom

  Vásárosfaluban mulatsággal töltötték a karácsonyi böjt előtti utolsó hétvégét, de ezt megelőzően komoly, nagy jelentőségű bejelentések hangoztak el: idén összesen közel ötven millió forint pályázati pénzt nyert a néhány száz lelket számláló kisközség.