Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Trianoni megemlékezés Csornán

Egész nemzet tanult meg hangtalanul imádkozni Trianon eljövetelekor. Az emberek azonban megtanulták, hogy egyetlen félelem sem örökös. – Amilyen csendesek lettünk mi, olyan hangos volt körülöttünk a győztesek páholya – mondta Fazakas Zoltán Márton, a Csornán megrendezett trianoni ünnepség szónoka.

A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület nevében Szalayné Galambosi Tímea, a Csor-nai Városi Művelődési Központ és Könyv-tár igazgatója köszöntötte a trianoni béke-szerződés aláírásának és a nemzeti össze-tartozás évfordulójának alkalmából ren-dezett ünnepség résztvevőit. Ezt követően Molnár Ferenc „Trianon” című saját köl-teményét adta elő.
– Magyar testvéreim, kedves fiatalok! Emlékeznünk kell az egykori Magyarországra, és arra a történelmi eseményre, amely jelenünket is, és még a ti jövőtöket is meghatározza – mondta Fazakas Zoltán Márton apát, majd egy megtörtént, valós történetet mesélt el a jelen lévő ifjúságnak, annak okulására, hogy mit jelent az imádság az egyének életében. A harcokban edzett, a világégés idején sokat szenvedett, megrendült férfiak kerestek vigaszt az otthonok felé szálló fohászban. Trianon megalázást, szégyent, elesettséget, szegénységet hozott a magyaroknak.
– Mi a kiút Trianonból? Szeresd a családodat, még akkor is, ha néha lecserélnéd őket szívesen. Tiszteld a hazádat, a földet, amin állsz, ami kenyeret ad, és imádd az Istent – fogalmazott a premontrei apát.

Az ünnepségen megjelentek a város vezetői, a képviselő-testület tagjai, és az egyházak képviselői. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Iskola nyolcadikas tanulói ünnepi műsorral készültek a jeles évfordulóra.

Beküldés dátuma: 2017. 06. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.