Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Trianon káros és igazságtalan volt - megemlékezés Csornán

A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület és Csorna Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott Csornán a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

– Trianon káros és igazságtalan volt. Hamarosan károsnak bizonyult még a látszólagos haszonélvezői számára is. Mert mint kiderült róla, nem békeszerződés volt, hanem sokkal inkább egy háborús szerződés – fogalmazott Major András. Az alpolgármester elmondta, hogy milyen igazságtalanságok érték hazánkat: Magyarország területének 2/3-át elcsatolták, az erdők 88%-át, a közutak, a vasutak, az ipari üzemek felét elveszítettük, a magyarság 1/3-a az új határokon kívülre került. 3,3 millió határon kívül rekedt magyar honfitársunkat meg sem kérdezték, hogy hol szeretne élni.
Az ünnepség szónoka hozzátette: – Ilyen méretű ország-csonkításra nincs és soha nem is lesz észérvekkel alátámasztható magyarázat. Trianon generációk életét határozta és határozza meg a mai napig. Amellett, hogy Igazságtalan és káros volt a trianoni békediktátum, elmondhatjuk, hogy tanulságos is. Tanulságos mindenkinek, a csonkítónak és a megcsonkítottnak egyaránt.
Trianon a rövidlátó, önző politika jelképe. Major András szerint közel száz évvel a békediktátum aláírása után itt lenne az ideje a tanulságok levonásának, méghozzá nem csak itthon, hanem külföldön is. Minél több embernek meg kellene végre értenie, hogy Trianon nemcsak magyar ügy, ezért minden európai iskolában oktatni kellene.
Az ünnepségen közreműködtek: a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói, valamint Csibi Dorina és Horváth Csaba.

Beküldés dátuma: 2019. 06. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek