Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Több mint 1,1 milliárd forintnyi fejlesztés Beledben

Beled egyre inkább betölti mikrotérségi szerepét, vonatkozzon ez az egészségügyre, a szociális szférára, a munkaerőpiacra vagy az oktatásra. Televíziónk jelen volt azon a sajtótájékoztatón, melyen a Soproni Tankerületi Központ számolt be a beledi általános iskola fejlesztéséről.

Előkészítő szakaszához érkezett a Beledi Általános Iskola felújítása. A munkálatoknak egyelőre nincs kitűzött időpontja, mert a szakemberek jelenleg a közbeszerzési kiíráshoz szükséges dokumentációk összeállításával foglalkoznak. A kormányzat 140 millió forintot biztosít az egymástól 300 méterre lévő alsó és felső tagozatos épületek korszerűsítésére.
Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója a – fenntartásuk alatt működő, több mint 250 gyermek oktatási-nevelési feladatait biztosító – beledi iskola várható beruházásainak részleteiről beszélt. Beled beiskolázási körzetéhez tartozik Dénesfa, Edve, Gyóró, Rábakecöl, Répceszemere és Vásárosfalu, ezért az említett intézmény kiemelt fejlesztési területe a Soproni Tankerületi Központnak.
Az alsó tagozatosoknak helyet adó épület nagyon régen, 1929-ben épült, s ez idő óta jelentős beruházás nem történt. Az elmúlt időszakban felújították a tetőszerkezetet, valamint befejeződött a nyílászárócsere, de a belső terek korszerűsítése elmaradt, így parketta és járófelület csere várható, továbbá felújítják a vizesblokkokat, a tanári szobát, valamint az összes tantermet és folyosót.
Az 5-8. osztályos gyerekek az 1981-ben átadott épületbe járnak, ahol csak részleges nyílászárócserét hajtottak végre. A tetőszerkezet a gyakori beázások miatt szintén felújításra szorul. Az informatikai eszközök zavartalan működésének biztosítása érdekében korszerűsítik és bővítik a villamoshálózatot. Sor kerül a vizesblokkok, valamint a fűtési rendszer modernizálására is. A tantermek, a tanári szoba és a folyosó új festést kap. Meg fog újulni az iskola közvetlen szomszédságában lévő bitumenes kézilabda-, kosárlabda- és futópályának helyet adó sportudvar is.

 

Gyopáros Alpár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2014-es megválasztásakor a Beled jövőjét szívükön viselő vezetők, a helyi lakosok, de még a környékbeli települések polgármesterei is megfogalmazták várakozásukat: olyan fejlesztéseket kellene megvalósítani, amelyek erősítenék Beled mikrotérségi központi szerepét.
– Jó úton járunk ezen a téren, mert Beledben olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek azt az érzetet keltik bennünk, hogy Beled egyre inkább betölti mikrotérségi szerepét – fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd számokkal is alátámasztotta véleményét: Az előző választási ciklus elején a magyar állam átvállalta a város költségvetését terhelő 46 millió forintnyi adósságot, az óvoda korszerűsítésével kapcsolatos problémákra pedig újabb 40 millió forint támogatást nyújtott. Ezt követően újabb források érkeztek a szociális, a közművelődési, az oktatási területre, illetve rendvédelmi fejlesztésekre: 80 millió forint közművelődési programok megvalósítására, 24 millió forint a szociális központhoz, 43 millió forint az ÁMK energetikai korszerűsítésére, 15-15 millió forint a sportcsarnok és a helyi rendőrőrs fejlesztésére.
Belednek és környékének mindezek ellenére talán mégis az M86-os gyorsforgalmi út megépítése jelentette a legnagyobb változást, előrelépést Csorna–Hegyfalu–Szombathely viszonylatában.
– Talán az útépítésnek is köszönhető, hogy az elmúlt években csak a Beledben működő vállalkozásokhoz kormányzati és uniós támogatásokból több mint 650 millió forintnyi fejlesztési összeg érkezett, mely az önerővel kiegészítve meghaladja az 1 milliárd forintot.
Az elmúlt félévben sorra érkeztek a vidék- és területfejlesztési programok nyertes beledi pályázatai: az iskolai konyha megújítására és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére 76 millió forintot fordíthat a város, 57 millió forintból kerékpárutak épülnek, 28 millió forintból pedig termelői piacot fognak kialakítani. Összesen több mint 55 millió forintból újul meg a római katolikus és az evangélikus templom.
A gyorsforgalmi út építésének összege nélkül több mint 1,1 milliárd forint támogatás érkezett Beledbe az elmúlt hat-hét évben. Az országgyűlési képviselő hozzátette: ez a pénz megközelíti a tízezernél nagyobb lélekszámú városok támogatási összegét.
– Szívből gratulálok a beledieknek mindezekhez a fejlesztésekhez és kívánom, hogy valósuljanak meg további álmaik is, például ami az iskolaépületek felújítását illeti. Köszönöm a kormányzat támogatását, valamint a fenntartó Soproni Tankerületi Központ pályázat megírásával és menedzselésével kapcsolatos munkáját. Bízom abban, hogy ilyen és ehhez hasonló iskolafelújítási beruházásokat tudunk bejelenteni Rábaköz-szerte.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 20.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

Hirdetés