Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Tisztújító közgyűlés a beledi önkéntes tűzoltóknál

A beledi önkéntesek csapatából általában három–öt személy mozgósítható a tűzesetek és műszaki mentések helyszíneire. A jelzés a kapuvári  hivatásos tűzoltóktól érkezik, így tíz percen belül menetkész a társaság.

Tisztújító közgyűlést tartott év elején a beledi önkéntes tűzoltó egyesület. A megbeszélésen értékelték a 2014-es eseményeket, valamint átgondolták megvalósítandó terveiket.
A tizenhárom fővel rendelkező beledi önkéntesek munkája akkor hatékony, ha teljesülnek a feltételek. Alap a jó felszerelés: tavaly védőruhákat, sisakokat, arcvédő kámzsát, speciális lúg- és saválló csizmákat vásároltak pályázati pénzből. A füsttel telített épületben elengedhetetlen a légzőkészülék. Az egyesületi tagokat elméleti és gyakorlati szinten felkészítik egymást a váratlan helyzetekre, ezért elengedhetetlen, hogy bízzanak a másik közreműködésében. A társaság nagy része elvégezte a beavatkozásokhoz szükséges negyvenórás tanfolyamot, tehát ők a profikhoz hasonló segítséget nyújtják a vészhelyzetekben. A hivatásosok lehet, hogy képzettebbek, de az önkéntesek mégis csak helyben vannak, ezért hamarabb odaérkeznek a bajba jutott emberekhez. Riasztás esetén megteszik az első lépéseket: áramtalanítják, gázmentesítik a területet, a veszélybe került embereket pedig kimenekítik a
Az önkéntesek amit lehet, kétkezi munkával megteremtik, hisz az autószerelőktől a szakácsokig mindenféle szakma képviselő megtalálható közöttük. A gyakori készenlét mellett rájuk vár a szertár felújítása és az eszközök karbantartása is.
A munkabeosztással nincs probléma, mert a fiúk nem kollégaként, hanem barátként tekintenek egymásra.
A kapuvári hivatásos tűzoltókkal együttműködési megállapodást kötöttek, de a hivatalos formulán túl is számíthatnak a társak támogatására, mondhatni baráti viszonyt ápolnak egymással. Az önkénteseknek hamarosan megkezdődik a versenyszezon, melynek nagy előnye, hogy a valós helyzethez hasonló szituációban mérik össze felkészültségüket.
– Talán eljutottunk arra a szintre, hogy jobban odafigyelnek egymásra az emberek, különösen az idősekre – állapította meg Pénzváltó Sándor.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek