Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Termelői borszaküzlet nyílt Téten

Ahogy a bor érlelődik, Pécsingerék vállalkozása is úgy fejlődött lépésről lépésre az évtizedek során. Egy 1760-as évekből előkerült írásos emlék szerint Pécsinger Krisztofer a János nevet adta elsőszülött fiának és azóta tart ez a tradíció, vagyis férfiágon mindenki a János nevet kapja – mesélte idősebb Pécsinger úr, aki komoly szellemi vagyont adott át ügyvezetőként dolgozó fiának.


– A csapásirányt fiammal közösen hozzuk meg, de a napi munkában, napi gyűrődésekben én már nem kívánok részt venni. A stratégiai célokat közösen megbeszéljük, kikéri a tanácsomat, hogy mit hogyan csinálnék én. Életkorom miatt megvan az értékes kapcsolatrendszerem és nagy szimbiózisban élünk.
Ifjabb Pécsinger fekete öves agrármérnökként jellemezte édesapját, aki több mint negyven éve van a pályán. Véleménye szerint az alapokat mindenki otthonról hozza, de biztos ami biztos, a szőlészeten-borászaton kívül további szakmákra is szert tett.
– Mint mindannyiunknak, a család az egyik legerősebb támasza az életben. Családi vállalkozásról beszélünk, melynek alapítója édesapám és mellette édesanyám is rengeteget harcolt és tette a dolgát, ugyanakkor nyilván a család többi tagja is szerepet játszik a vállalkozás építésében. Van aki többet, van aki kevesebbet tesz hozzá, de azt gondolom, ez így áll össze szép egész dologgá – mondta az ügyvezető-igazgató.

Jelen felállásban huszonöt éve foglalkoznak a szőlészettel, de sokkal korábbi múltra tekint vissza a család mezőgazdasági jellegű munkavégzése. 2012 táján döntöttek úgy, hogy az addig folytatott feldolgozó technológiát és borértékesítési formákat megváltoztatnák, és új koncepció mentén indítanák el projektjüket.
A számok nyelvére lefordítva: induláskor 40 hektárnyi szőlőterülettel rendelkeztek. 2008-ban kezdték kivágni a régi szőlőtöveket, majd újratelepítették az egészet, így ma már egyetlen öreg ültetvényük sincs, a legmodernebb módszerekkel folyik a gazdálkodás. Jelenleg 65 hektár saját termelőterülettel rendelkeznek, amihez hozzáadódnak a partnereiktől integrált szőlőterületek, így közel 90 hektár áll a rendelkezésre.
A teljes Pécsinger holding több mint 20 embernek ad megélhetést. Első üzletüket Győrben, a Kodály Zoltán úton nyitották meg, utána Ménfőcsanakon, majd a győri Vásárcsarnokban. A téti üzlet a negyedik a sorban, de mire ezek a sorok napvilágot látnak, megnyitott a győrújfalui üzlet is, és hamarosan a megyén kívül, Szombathelyen is "feltör a borforrás".

Hol található a ménfőcsanaki származású vállalkozók ültetvénye?
Ha Tét felől közelít valaki Győr irányába, Győrszemere után Nagyszentpálnál elnéz jobbra, megpillanthatja a Győrújbaráton található szőlészeti központ szép zöld, sárkány formájú épületét, mely a sokorói dombság utolsó magaslatán áll, a Kisalföld pereménél. A szőlőültetvények pedig a Tényő–Győrszemerei dombokon találhatóak – magyarázta Pécsinger János.

Hogy esett a választásuk Tétre?
– Téten elég nagy hagyománya van a borkészítésnek és –fogyasztásnak, ezért szeretnénk méltó partnerei lenni ennek a közös téti borkedvelő társadalomnak – fogalmazta meg elképzeléseiket az ügyvezető-igazgató. Terveik szerint egy év múlva már a tizenkettedik üzletet szeretnék megnyitni.
A vállalkozás fő koncepciója a nagyon jó ár-érték arány, vagyis arra törekednek, hogy mind a fogyasztóknak, és mind a termelőnek megérje az üzlet. Ebben a nyertes szituációban a fogyasztó és az értékesítő is elégedett. – Nekünk megéri így dolgozni, a fogyasztók pedig olyan minőségi borokkal térnek haza, és öblítik le a vasárnapi ebédet, amelyek méltóak bármilyen ünnepi alkalomra – hangsúlyozta Pécsinger János, hozzátéve: –
A társadalom egyre inkább a minőségi borfogyasztás felé halad. Abból indulok ki, hogy ha én egy forintot adok valamiért, akkor annak pontosan szeretném látni az ellenértékét, de ha arra is van lehetőség, hogy valamivel jobbat kapjak, mint amennyit fizettem érte, nyilván azt a terméket fogom választani.

Pécsinger János összegzésként elmondta: Nem csak egyszerű borboltként szeretnének működi Téten, hanem az egész régióban meghatározó szerepet szánnak maguknak. Szándékuk szerint olyan szaküzletet nyitottak, ahova akár a környező településekről is érdemes lesz átmenni egy-egy jó vendégváró borért.
– Valamennyi tétinek szeretnénk a saját borpincéje, borforrása lenni – hangzott a bemutatkozó riportban. Pécsingerék azontúl, hogy jó minőségű bort tesznek le a helyiek és a környékbeliek asztalára, tevékenységük által Tét nevéhez, nívójához is hozzá kívánnak járulni. A borbolt megnyitója alkalmából szervezett találkozót sem egyszeri alkalomra tervezték, hanem hagyományteremtő szándékkal szeretnék megismételni a közeljövőben, kapcsolódva a helyi közösség egyéb programjaihoz.

Beküldés dátuma: 2020. 09. 09.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek