Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Tanulságokkal teli érettségi időszakon vannak túl a kapuvári diákok és pedagógusok

2020 nyarától negyvenhét fiatal lépi át a kapuvári katolikus iskola kapuját és kezdi meg a nagybetűs életet. Az idei érettségizők nagyon szép eredményeket értek el, vagyis az intézményre jellemző módon és az eddig megszokott színvonalon teljesítették az érettségi vizsgákat.

A június 12-i szóbeli vizsgával befejeződött az érettségi időszak a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnáziumban. Az ezt megelőző hetekről Biró Péter intézményvezető tájékoztatta a tévénézőket.
Március közepétől a koronavírus-járvány valamelyest megnehezítette a felkészülést, de nem lett belőle igazán nagy problémát, mert a diákok éveken át becsületesen foglalkoztak a tananyaggal, így nyolc, illetve négy esztendő, sőt még az általános iskolai kemény munka is megmutatkozik majd az eredményekben.
– Kollégáim, a felkészítő és a vizsgáztatásban részt vevő tanárok mindent megtettek azért, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt is elérjék az érettségizőket, így másfél hónap jutott az írásbeli vizsgákig – fogalmazott Biró Péter, hozzátéve: Az idei esztendő abban is különleges, hogy csak hárman szóbeliztek a legvégén.
Az intézményvezető elmondta: Mind a negyvenhét diák sikeresen érettségizett. A 4,4-es iskolai átlag a közép-, illetve a magasabb tudást igénylő emelt szintű vizsgák eredményeit mutatja. Az utóbbival járó plusz pontok teszik lehetővé a felsőoktatási tanulmányok megkezdését, továbbá az idei év újdonsága, hogy legalább egy tantárgyból teljesíteni kell az emelt szintű érettségit.
Biró Péter érdekességként említette, hogy színjeles átlagot ért el az a három diák, akik közül egyikük közép-, ketten pedig emelt szinten vállalkoztak a testnevelés vizsgára. Kimagasló tanulmányi munkájáért és példamutató hitéletéért vehette át Olasz Bence a Páli Szent Vince-díjat az eredményhirdető értekezleten.

Az iskola tantestülete abban reménykedik, hogy nem ismétlődik meg a mostani rendkívüli helyzet, és a végzősök legközelebb a megszokott módon készülhetnek az érettségire. Bárhogy is alakulnak az események, mindenesetre levonják a tapasztalatokat ezért a mostani tanév befejezése után tartottak egy tanévzáró értekezletet, de inkább az augusztus végi, szeptember eleji munkaközösségi megbeszéléseken fogják összegezni a tanulságokat. Mérlegelni fogják, hogy egy-egy tantárggyal kapcsolatban melyik online forrás volt a legcélravezetőbb, és mely platformok segítették leginkább a diákokkal végzett közös munkát. Az intézményvezető főleg saját szakterületeinek – a magyar nyelv és irodalomnak, valamint a történelemnek – nézett utána
A vizsgaelnök személyesen osztotta ki a fiataloknak az érettségi bizonyítványokat, melyek alapján ki lehet kalkulálni a pontszámokat, de a felsőoktatási intézménybe való biztos bejutás csak a nyár folyamán derül ki. Most az az időszak következik, amikor az eredményeket már nem lehet érdemben befolyásolni, ezért türelmesen meg kell várni a ponthatárok kihirdetését. Biró Péter szerint a korábbi években a diákok pontosabban látták, hogy mire elég az érettségin elért eredményük, de az idei rendkívüli helyzet miatt óvatos feltételezésekbe bocsátkoznak.
Minden bizonnyal befolyásolja a pontszámokat, hogy a legtöbb helyen csak írásbelit tartottak, de az idei érettségizők azonos esélyekkel, ugyanolyan körülmények között vizsgázhattak.

 

Fotók: http://pali-kapuvar.sulinet.hu

Beküldés dátuma: 2020. 06. 22.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek