Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

– Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken. Ezen mindenképpen szeretnénk változtatni – fejtette ki véleményét Kotek Tamás, a Beledi Egyházközség tanácsadó testületének alelnöke.

A mosonmagyaróvári származású Kotek Tamás nagyszülei meggyőződéssel gyakorolták hitüket, de közvetlen családja nem nevezhető vallásosnak. Nagy hatással volt rá a Pannonhalmán tevékenykedő Csóka Gáspár atya, aki korábban a bencés gimnáziumot igazgatta. Az agrártudományi egyetemen végzett Kotek Tamás 1982-ben került Beledbe, amikor tanulmányi ösztöndíjat kötött a helyi téesszel.
– Tíz éve vagyok a Bak Tamás által alapított egyházközség vezetőségének tagja. Eleinte külsősként segítettem az egyházközség munkáját – mondta a festék- és háztartási vegyiáru bolt tulajdonosa, aki ahogy tehette, úgy segítette a plébániát. Igyekezete nem maradt viszonzatlan, felkérték, hogy vegyen részt a vallási közösség életének szervezésében. A tanácsadó testület tagjai közvetlenül a plébános munkáját segítik, ami hatással van a döntés előkészítésre. A csapat a fizikai munkától sem riad vissza, ha kell, elvégzik a fűnyírást, a nagytakarítást és az egyéb aktuális karbantartási feladatokat. Gyakran a hívek is bekapcsolódnak a közös tevékenységbe, többek között nekik köszönhető, hogy mindig tiszta oltárterítő kerül a templomba. Az ökumenikus összejövetelek és nagyobb ünnepek alkalmával még többen érzik kötelességüknek, hogy kivegyék a részüket a szervezési és egyéb jellegű feladatokból.

Kotek Tamás négy éve látja el a tanácsadó testület elnökhelyettesi teendőit. Elődje Havassy Bálint atya idejében mondott le pozíciójáról, majd eleget téve a felkérésnek, elvállalta a tisztséget – avatta be a televízió nézőit, hogy hosszas gondolkodás után miként került jelenlegi helyére.
Az alelnök amikor tudomást szerzett a templom felújítására kiírt pályázatról, rögtön értesítette Smudla Tamás plébánost a lehetőségről, aki arra már szintén tudott a projektről. A testület összehívása után felgyorsult a folyamat: úgy döntöttek, meg kell lépni, amit lehet, mert annyi pénzük úgysem lesz, hogy önerőből végrehajtsanak ekkora beruházást. A pályázatíró cég által elkészített anyag a testület elé került, de az időközben felmerült problémák tisztázása miatt püspöki meghallgatást kértek. Az építész és a gazdasági vezető jelenlétében folytatott tárgyaláson a legmesszebbmenőkik biztosították őket a támogatásukról. A püspökség három céget jelölt meg a munkavégzésre, végül egyik vállalkozóra esett a választásuk. A kivitelező sajnálatos módon valamiért elállt a megbízatástól, ezért új beruházót kerestek. Folyamatban vannak a tárgyalások, de Kotek Tamás tudomása szerint a villanyszerelés, a tatarozás és a szigetelés már sínen van, így még az ősszel megkezdődhet a munka.

A tízfős tanácsadó testület vegyes összetételű: a villanyszerelőtől kezdve a műszerészen át az adószakértőig mindenféle foglalkozású egyén megtalálható közöttük. A sokszínűség előnye, hogy a testület elé kerülő problémákat, feladatokat több oldalról meg tudják közelíteni, mindezzel megkönnyítve az atya döntését.
A régi és a mostani gyűjtőfogalom között a fő különbség, hogy míg a képviselő-testület határozata kötelező jellegű volt az atyára nézve, a tanácsadó testület tagjai csupán ajánlást tesznek, így a döntés felelőssége a plébánosé – magyarázta Kotek Tamás, hozzátéve: a testületi üléseken és főleg a fajsúlyosabb kérdésekben egyhangúlag határoznak, ezért elkerülhetőek a konfrontációk. Az állandósuló feladatokat, mint a közösségi ház rendben tartását, a templom takarítását, a fűnyírást vagy a gyomirtást egy-egy személy végzi, de ezekben a munkákban már a hívek is részt vesznek. kerítésépítést, parkosítást együttes erővel oldották meg.

Mint ahogy a legtöbb helyen, a templom látogatottsága Beledben sem egyenletes: a nevezetesebb ünnepeken többen vannak, míg a vasárnapi istentiszteleteken ennél kevesebben, hétköznap pedig még több hely marad üresen a padokon. Természetesen szeretnének változtatni az országosnak mondható tendencián, melynek szerintük egyetlen módja lehet, ha a gyerekeket sokkal jobban bekapcsolják a gyülekezet életébe. Kotek Tamás hétfőtől péntekig nagyrészt vállalkozásával foglalkozik, de a vasárnapi miséken mindig ott van, ugyanezt hét közben már nehezebben oldja meg. Az egyházközség és a település szempontjából is nagy előrelépés lenne, ha a jövő esztendőben befejeződne a templomfelújítás.
– Ez a pályázat talán lehetőséget nyújt arra, hogy a templom méltó módon illeszkedjen a megújult beledi környezethez – hangsúlyozta az alelnök.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 19.

További hírek