Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Tájékoztató az egységes alapellátási ügyeleti rendszerről

2023. március 1-jétől Győr-Moson-Sopron vármegyében is az egységes alapellátási ügyelethez fordulhatnak azok, akiknek rendelési időn kívül kezdődnek el egészségügyi panaszaik és sürgős ellátást igényelnek. Győrfi Pál szerint a betegközpontú rendszer egyelőre jól működik.

Megkezdődött az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon, amit az Országgyűlés tavaly decemberben fogadott el az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően. A megváltozott ügyeleti rendszerről Győrfi Pál számolt be a Győri Mentőállomáson tartott sajtótájékoztatón.
Elmondta, hogy hétköznaponként délután 4 és este 10 óra között, illetve hétvégén 8-tól 14 óráig a vármegye hat pontján háziorvosi ügyeletet, utána pedig valódi sürgősségi ügyeletet biztosítanak az ellátást igénybe vevők részére. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint érdemes megjegyezni a 1830-as telefonszámot, ugyanakkor vészhelyzet esetén továbbra is a 112-t kell hívni. A páciens bemehet a háziorvosi ügyeletre, de ha nagyobb a baj, vagy éjszaka keletkezik valamilyen probléma, felhívhatja a 1830-as számot. Hívását a mentők szakembere fogadja, aki az egységes protokoll szerint és a tünetek alapján gondoskodik a megfelelő ellátásról: ha kell, tanácsot ad, ha az sem elég, akár mentőt riaszt a beteghez.

Győrfi Pál összefoglalta a rendszer eddigi tapasztalatait:
– Az első tapasztalatok megvannak Hajdú-bihar vármegyéből. Nagyon jól működik ez az új ügyeleti rendszer. Az első két hétben kb. 1200 beteget láttak el mindenféle panasz és hiba nélkül. Ha valaki este 10 óra után venne igénybe ügyeleti segítséget, akkor mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ne menjen sehová. Az éjszakai időszakban általában akut problémák jelentkeznek, néha súlyos esetek, ezért nem célszerű elindulni még kisebb távolságra sem. Először hívja fel a 1830-at, majd az ott ülő szakember meghallgatja a panaszokat és utána intézkedik. Lehet, hogy megnyugtatja a beteget, mert nincs nagy baj, más esetben pedig kiküldi az ügyeleti egységet a megadott helyszínre.
A gyermekek ügyeleti ellátását a győri és a soproni kórházban fogják biztosítani, illetve ügyeleti időben a 1830-as telefonszámot kell felhívni.

Győr-Moson-Sopron vármegyében négy telephelyről indulnak el az ügyeleti mentőkocsik a riasztott helyszínekre. Az új egységes ügyeleti rendszerben az orvosokon kívül lesznek mentőtisztek és diplomás ápoló szakemberek, akik kifejezetten a sürgősségi ellátásra vannak felkészülve. A háttérben a Telemedicina eszközeivel, orvosi támogatással végzik a munkájukat és minden beteget a megfelelő szakszerű ellátásban részesítik. Az új rendszer fontos előnye, hogy minőségbiztosított protokollok alapján történik minden, a hívások visszakereshetőek, visszahallgathatóak – fogalmazott a riportalany.
Egységesen, minden beteg a lehető legmagasabb ellátást kapja – állapította meg Győrfi Pál. Meglátása szerint azért az Országos Mentőszolgálat működteti az egységes ügyeleti rendszert, mert nagy tapasztalatokkal rendelkeznek. A mentőszolgálatot azért nem terheli meg ez a feladat, mert különválasztva végzik a mentő ellátástól. Elsősorban azokra a dolgozókra számítanak az új rendszerben, akik eddig is az ügyeletben látták el feladataikat, de akár az Országos Mentőszolgálat munkatársai is vállalhatnak többletfeladatot az új rendszerben. Céljuk, hogy a mentő dolgozók számára is biztosítsanak egy világos, átlátható munkalehetőséget, ami a korábbiaknál magasabb jövedelmet is jelent.
– Az elmúlt évtizedekben olyan rendszer alakult ki Magyarországon, hogy az önkormányzatok néha közvetlenül az orvosokkal szerződtek le az ügyeleti feladatokra, máshol cégeket alkalmaztak, melyek alvállalkozóként vontak be orvosokat. Nem volt egységes sem szakmailag, sem finanszírozás tekintetében ez a megoldás és a betegek is sokszor panaszkodtak, hogy nem érik el az ügyeletet, ezért nem kapnak megfelelő ellátást, miközben nyilván voltak kiválóan működő helyek az országban. Ebben az új rendszerben egységesen magas színvonalat fogunk garantálni – ígérte a szóvivő.

Beküldés dátuma: 2023. 02. 23.

További hírek