Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sok helyütt még szalmával pörzsölik a disznót

Vásárosfaluban tíz évvel ezelőtt tartották az első hagyományőrző disznóölést, ami abból áll, hogy szalmával pörzsölik az állatot. A polgármester délutáni köszöntője után zenés-táncos mulatsággal folytatódott az idei program.

– A mai alkalommal több meglepetéssel készültünk a lakosságnak. A hagyományoktól eltérően a tűzoltó egyesület vállalta a disznóölést, hentes ismerősöm pedig biztosította a kolbásznak való húst – számolt be a fejleményekről Molnár Sándor. A polgármester szerint a verseny minden résztvevője nyertesnek érezhette magát, és a közönség is jól járt, mert megkóstolhatták a helyben készült finomságokat. A zsűrizést a falu erdélyi barátai, a szárföldi polgármester, valamint a Kapuvárért Egyesület szakavatott kóstolója vállalta.
Tompáné Balogh Mária elmondta, hogy a kora reggel szétszedett disznót helyben fogyasztották el, illetve az esti bálon a pecsenyét és a kolbászt ették meg. – Idén először hirdettük meg a kolbásztöltő versenyt, és nagy örömünkre tizenegy csapat jelentkezett. A versenyzők csapatonként 5 kg húst kaptak, a fűszerekről pedig mindenki maga gondoskodott. Vendégeink között voltak határon túliak, akik Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek – fogalmazott a Linkó Faluház vezetője.
Nagy Miklós István a Maros megyei Székelyvajáról érkezett a vásárosfalui disznóölésre. A rábaközi településsel 2000-ben kezdődött a kapcsolata. – Vendégül láttuk az itteni küldöttséget a Bucsin-tetőn és és elkísértük őket Korondra, ahol Tompánénak megtetszett egy székelykapu és mondta, hogy milyen jó lenne egy a Linkó Faluház és a tejcsárda közé is – mesélte az erdélyi vendég, aki a fiával és egy ottani munkással elkészítette a hagyományos székelykaput. Azóta elmélyült a testvérkapcsolat a települések között: az egyik évben a rábaköziek utaznak Erdélybe, a következő esztendőben pedig a székelyvajaiak teszik tiszteletüket Vásárosfaluban.

Beküldés dátuma: 2018. 03. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Mozgalmas élet Vásárosfaluban

  Vásárosfalu önkormányzata lehetőségeihez képest jelentős összeggel támogatja a civileket, de nagy segítséget jelent a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg is.

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.