Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sok helyütt még szalmával pörzsölik a disznót

Vásárosfaluban tíz évvel ezelőtt tartották az első hagyományőrző disznóölést, ami abból áll, hogy szalmával pörzsölik az állatot. A polgármester délutáni köszöntője után zenés-táncos mulatsággal folytatódott az idei program.

– A mai alkalommal több meglepetéssel készültünk a lakosságnak. A hagyományoktól eltérően a tűzoltó egyesület vállalta a disznóölést, hentes ismerősöm pedig biztosította a kolbásznak való húst – számolt be a fejleményekről Molnár Sándor. A polgármester szerint a verseny minden résztvevője nyertesnek érezhette magát, és a közönség is jól járt, mert megkóstolhatták a helyben készült finomságokat. A zsűrizést a falu erdélyi barátai, a szárföldi polgármester, valamint a Kapuvárért Egyesület szakavatott kóstolója vállalta.
Tompáné Balogh Mária elmondta, hogy a kora reggel szétszedett disznót helyben fogyasztották el, illetve az esti bálon a pecsenyét és a kolbászt ették meg. – Idén először hirdettük meg a kolbásztöltő versenyt, és nagy örömünkre tizenegy csapat jelentkezett. A versenyzők csapatonként 5 kg húst kaptak, a fűszerekről pedig mindenki maga gondoskodott. Vendégeink között voltak határon túliak, akik Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek – fogalmazott a Linkó Faluház vezetője.
Nagy Miklós István a Maros megyei Székelyvajáról érkezett a vásárosfalui disznóölésre. A rábaközi településsel 2000-ben kezdődött a kapcsolata. – Vendégül láttuk az itteni küldöttséget a Bucsin-tetőn és és elkísértük őket Korondra, ahol Tompánénak megtetszett egy székelykapu és mondta, hogy milyen jó lenne egy a Linkó Faluház és a tejcsárda közé is – mesélte az erdélyi vendég, aki a fiával és egy ottani munkással elkészítette a hagyományos székelykaput. Azóta elmélyült a testvérkapcsolat a települések között: az egyik évben a rábaköziek utaznak Erdélybe, a következő esztendőben pedig a székelyvajaiak teszik tiszteletüket Vásárosfaluban.

Beküldés dátuma: 2018. 03. 12.

Kapcsolódó hírek

  • Élménybeszámoló a kárpátaljai látogatásról

    Vásárosfalu küldöttsége 2018 őszén kárpátaljai látogatáson vett részt. A rábaközi község legújabb testvértelepülési kapcsolatáról, valamint az ukrajnai utazásról Molnár Sándor polgármester számolt be televíziónknak.

További hírek