Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Remek múlt és tervekben gazdag jövő vár a kapuvári Castrumra

1983-ban indult el a karateoktatás Kapuváron. Az elmúlt 40 esztendőben több százan ismerkedhettek meg a harcművészettel, mely ma is töretlen népszerűségnek örvend a városban. A 4 évtizedben 47 Európa- és világbajnoki helyezést vívtak ki a castrumosok Kapuvárnak. Méltó ünneplésre készül a klub 2023-ban.

Ötödik helyen végzett a kapuvári Castrum SC a hazai klubok 2022-es ranglistáján. Pantelics Péter szerint a kapuvári sportolóknak minden esélye megvan arra, hogy megőrizzék a ranglista top 10-es mezőnyében elfoglalt helyüket. A hetven karatecsapat közül több mint negyven aktívan versenyző klub vett részt a tavalyi megmérettetésen. Minden országos és nemzetközi verseny – az indulók és a helyezések függvényében – értékes pontokat hoz a csapatoknak.

A különböző korosztályba tartozó sportolók természetesen más-más életkori adottságokkal rendelkeznek és eltérő versenyszabályok is vonatkoznak rájuk. Ennek megfelelően az óvodások és az iskolások, valamint az utánpótlás csoport tagjai és a rutinosabb felnőttek fejlesztése, valamint izommunkája sem lehet ugyanolyan.
– Az elején meg vannak szeppenve, utána meg már a fejemen ugrálnak – beszélt a 3 danos mester a legfiatalabbakról. A Castrum SC-nél az ovis karatéval kezdődik a fiatalok sportra való nevelése. A kicsiknél milyen látható jelei lesznek a rendszeres mozgásnak? Fejlődik a mozgáskészsége, a gyorsasága, az egyensúlyérzéke a négy-öt éves gyerekeknek, mindemellett önfegyelmet gyakorolnak. Az elvárások az éveik számával növekednek, és náluk is vannak övvizsgák – válaszolt a sportegyesület elnöke. Február-március hónapban játékos motivációs csipeszharc verseny rendeznek számukra.
A következő kategória már a gyermekek csoportja, ahova az általános iskola alsós és valamennyire a felsős osztályában járó fiatalok tartoznak. A versenyzést is vállaló nebulók az alap heti két edzés mellett pénteken is gyakorolhatnak: a nagyobbakkal vesznek részt a közös munkában.
A versenyzők számára a hét minden napján biztosítják a zsákolási lehetőséget a fűtött tatamis teremben.
Az utánpótlás korosztály tagjai heti három edzésen vesznek részt. Hétfőn-szerdán és pénteken a felnőtt csoportban edzenek az eredményesebb sárga-zöld vagy barna öves hetedik-nyolcadik osztályos tanulók is, akik a nagyobbak közt szívják magukba a harcművészetet.

A februárban tervezett karate felnőtt magyar bajnokság egyben az áprilisi Európa-bajnokság kvalifikációs megmérettetése is. Ebből az alkalomból rendezik a juniorok és az U16-osok minősítő versenyét is, mivel júniusban Magyarországon tartják az U16 - U18 és U20-as karate Európa-bajnokságot. Idén még lesz diákolimpia, melynek elődöntőjét Várpalotán rendezik meg. A fiatalok közül öten esélyesek, hogy kvótát szerezzenek a júniusi Európa-bajnokságra, a göteborgi felnőtt kontinensviadalra pedig Szalay Berta készül fel, aki remélhetőleg ott lesz az októberi súlycsoport nélküli kétnapos világbajnokságon Japánban. Utóbbi azért izgalmas, mert egy hetven kilogrammos versenyző is szembekerülhet százhúsz kilogrammos ellenfelével. A férfiak mezőnyében 128-an indulnak , tehát elég nagy a merítés, melyből kikerülnek a dobogósok. Pantelics Péter elmondta, hogy a legjobb magyarok általában ott vannak az előkelő tizenhat között. A nőknek talán annyival könnyebb, hogy 32 fős tábláról indulnak a versenyzők.
– Azzal főzünk, amink van – fogalmazott Pantelics Péter, majd elárulta, hogy Castrum-kupával szeretnék megünnepelni az egyesület idei 40 éves jubileumát. Egyelőre megelégszenek ennyivel, és majd ha elkészül a városi sportcsarnok, akár diákolimpiai elődöntőt vagy más nagyobb versenyt is szervezhetnek.
– Egy ember életében is szép időszak a 40 év, hát még egy sportegyesületnél! – jegyezte meg az egyesületi elnök. Versenyzőik eddig 47 Európa- és világbajnoki címet szereztek. A Castrum vezetése az évforduló alkalmával példaként szeretné kiemelni a náluk sportoló eredményes fiatalokat.

A Castrum SC-nek szép tervei vannak a többi szakosztállyal is.
– Nagyon szép dolog az elmúlt 40 év, de nem állunk meg. Elköteleztük magunkat a kyokushin karatéval, ugyanakkor van igény más sportágak iránt is – utalt Pantelics Péter a röplabda elindítására, melynek alapjait sikeresen letették. Jelenleg a szabályos röplabdapályával rendelkező Berg iskolában tartják az edzéseket. A szeptemberben újraverbuválódott csapatban főleg felső tagozatos lányok játszanak, de minden sportolni vágyót szeretettel várnak.

Beküldés dátuma: 2023. 02. 13.

Kapcsolódó hírek

  • Megújult a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ színháztere és színpada

    Megújult környezet fogadja a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ látogatóit. Henye Zsuzsa, a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ igazgatója egy februári sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a „Kulturális és sportinfrastruktúra fejlesztése Kapuváron” című projekt keretében teljesen megújul a művelődési központ belső tere.

További hírek

  • Emlékezetes majális Csornán

    Kicsik és nagyok jól érezték magukat a csornai önkormányzat által szervezett idei majálison. Zsúfolásig megtelt a Premontrei park nézőtere április 30-án, a csornai majális előestéjén.

  • Mindenkit vár a Diadém Csornai Termálfürdő

    2024. június 1-jén nyit a csornai termálfürdő, mely alkalomból a csornaiak egész nap díjtalanul fürödhetnek és vehetnek részt a különleges programokon.

  • Átadták a Csornai Járásbíróság épületét

    A járási központokban és a vonzáskörzetében lévő kisebb településeken élők természetes igénye, hogy javuljon a szolgáltatások minősége.

  • Megújult a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ színháztere és színpada

    Megújult környezet fogadja a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ látogatóit. Henye Zsuzsa, a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ igazgatója egy februári sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a „Kulturális és sportinfrastruktúra fejlesztése Kapuváron” című projekt keretében teljesen megújul a művelődési központ belső tere.

  • Betekintés a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mindennapjaiba

    A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alapszolgáltatásain túl az utóbbi időben számos hiánypótló kezdeményezéssel vesz részt a térség gazdasági életében, és segíti a közösségi szervezetek, intézmények közötti párbeszédet, a mindenki számára eredményes kapcsolatépítést.