Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ragaszkodnak egymáshoz az anyaországi és külhoni családok

2000-ben négy rábaközi település írt alá testvérmegállapodást egy-egy erdélyi faluval: Beled Ákosfalvával, Vásárosfalu Székelyvajával, Edve Nyárádszentbenedekkel, Dénesfa pedig Harasztkerékkel. A kötődés azóta egyre erősebb a magyarországi és a székelyföldi falvak, illetve az ott élő családok között, melyek tagjai évente, kétévente látogatják egymást. A többség a személyes találkozót úgy oldja meg, hogy váltott esztendőben hol az egyik, hol a másik településről indítanak buszjáratot barátaikhoz. Idén negyvenegy utas szállt fel a Vásárosfalun menetkészen várakozó járműre, s néhányan az útba eső településeken csatlakoztak a társasághoz. A beledi, a vásárosfalui és a rábakecöli családok közül többen nem először vállalkoztak erre a hosszú, de megindítóan szép ötnapos utazásra, de olyan is volt, aki most fedezte fel magának ezt a csodálatos országot.
– Dél körül értük el a határt, és Nagyváradon csatlakozott hozzánk az ottani idegenvezető. Megnéztük a város főbb nevezetességeit, a székesegyházat és a református templomot. Útunk innen a Király-hágóhoz, majd Kolozsvárra vezetett. Az első nap végén Torockón szálltunk meg, mely csodálatos „ékszerdoboza” Erdélynek, hasonlóan a mi Hollókőnkhöz – mesélte Tompáné Balogh Mária.  Műemléki védettséget élvező házak sorakoznak a völgyben megbújó kis falu rendezett főutcáján. Beled polgármestere hozzátette: nem aszfaltozott utakat kell elképzelni, hanem ahogy azt a természet „otthagyta”, és a hegységből csordogáló kristálytiszta forrás vizében mossák tisztára a kelmét a lányok és az asszonyok. A gyönyörű látványtól elvarázsolt utasok nyolc család erre a célra kialakított szobáiban pihenhettek meg.

Az idegenforgalomban részt vevő családok nem a konkurenciát látják egymásban, hanem együttműködnek a közös cél érdekében.
Tompáné Balogh Mária példaértékűnek nevezte azt, ahogy megszervezik az ottani falusi vendéglátást, mert a kapcsolattartó – aki maga is legalább ötven turistát képes fogadni –, úgy osztja el az utasokat, hogy mindekihez egyformán jussanak. Az étkeztetést saját, központi panziójában oldja meg. Az ottani miliőhöz illő, szépen berendezett szálláshelyen a Rábaközből érkezett vendégek kényelmesen feltöltődhettek az út folytatására. A Torockói-hegységben magasodó Székelykő és Ordaskő sziklavonulata leírhatatlan látványt nyújtott, ezért szinte szavakba sem lehet foglalni.

Az ötnapos utazás további izgalmairól és az erdélyiekkel való találkozásról televíziónk további beszámolót közöl, de rögtön idekívánkozik, hogy Beled, Edve és Vásárosfalu idén nyáron Ákosfalváról fogadott csoportot: húsz iskolás, négy pedagógus és két sofőr érkezett. A helyiek jobbnál jobb programokkal gondoskodnak az erdélyi vendégek szórakoztatásáról, akik bejárják a környék legszebb tájait.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.