A tájegység jellegzetes étele a hosszas előkészítést és az anyagok pontos hozzáadását igényli, ezért nem tolonganak mostanság a fiatalok a perecsütésért. A kapuvári Berg Gusztáv Szakiskolában rendezett bemutatót a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület szervezte, mely többek között a hagyományok őrzését tűzte ki célul. A türelem ebben az esetben nem rózsát, hanem szép sárga színű, masszaszerű anyagot terem, melyet a Berg Gusztáv-os diák a gépi dagasztóba helyezett el. A perecverők régen a balta fejének tompábbik részével püfölték át

alaposan a sütés előtt álló nyersanyagot, és monoton munkájukért pálinkával vagy rummal kínálták őket. Az utóbb említett szokást a kapuvári iskolában nem tartották ilyen szigorúan, ezért ez a mozzanat most kimaradt.
- A rábaközi perec olyan sütőipari termék, amely egyik Magyarországon forgalomba hozott áruhoz sem hasonlítható - jegyezte meg Horváth Tamás, a Berg Gusztáv Szakiskola tanára. Elmondta, hogy Kapuváron, valamint Csorna környékén pálinkát is tettek bele, de ennek nagy része fő-zés közben gőzként távozik. A lúgos kémhatású hamuzsír (kálium-karbonát) sütéskor fejti ki hatását, a felszabaduló széndioxid eredményeként pedig látványos térfogat- növekedés következik be. Perecenként egy tojást használnak fel, ezért a pedagógus óva intett az alapos fertőtlenítésre.
Csepregi Istvánné határozott kézmozdulatokkal nyúlt az anyaghoz, és közben lelkesen magyarázta a tanulóknak: a kötött anyagból a darálás után lágy állagú tésztát nyernek. Jól ismeri az előkészítés, valamint a sütés minden csínját-bínját, hiszen családja több mint hatvan esztendeje foglalkozik pereckészítéssel. Csornán egy asszony házról házra járva kínálta a perecet, és idős korában jobbnak látta, ha átadja tudományát Csepreginé édesanyjának, aki legalább negyven éven át folytatta a mesterséget.
Interjúalanyunk tudomása szerint rajta kívül még egy hölgy foglalatoskodik a sütéssel, valamint ismeri a titkát egy pék is, aki viszont ezidáig nem szánta rá magát a nehéz tevékenységre. Az étel kiváló gyomorsavlekötő, és gyakorta ajánlják a betegeknek, mivel elég sok tojást tartalmaz. A beszélgetésből kiderült, hogy megpróbáltak változtatni az eredeti recepten, volt, mikor sósabb, míg máskor pedig ízesebb lett, de bizony mindenhol csak az eredeti ízlett a legjobban. Úgy kell vigyázni a tésztára, mint egy kisgyerekre, még az ablakot is becsukták, nehogy megfázzon pihentetés közben. A hőmérsékletét rendszeresen ellenőrzik, felvételünkkor épp tizenhét egész négytized fokot mutatott. Mivel a finomság főzési és sütési folyamaton is átesik, akár fél évig is el lehet tartani nejlonba kötve, régen egy rúdra fűzve tárolták a kamrában. A hagyományos lapátos kemencében apróbb méretben készültek, manapság az új sütők jobban kiszárítják a süteményeket.
Mi a helyzet az utódlással? Csepregi Istvánné így válaszolt: nézik-nézik a fiatalok, néha besegítenek, de mikor látják, hogy milyen idő- és munkaigényes, elállnak tőle.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 30.
-
Befejeződött az új vicai faluház építése
Elkészült az új, modern faluház, mely ugyanazt a célt fogja szolgálni, mint korábban – jelentette be örömmel a Rábaközi Televíziónak Major Jenő.
-
Befejeződött az új vicai faluház építése
Elkészült az új, modern faluház, mely ugyanazt a célt fogja szolgálni, mint korábban – jelentette be örömmel a Rábaközi Televíziónak Major Jenő.
-
Ballagás a kapuvári katolikus iskolaközpontban
Elérkeztek a fiatalok életük eredményeinek, értékeinek számbavételéhez; az esti szerenáddal érzelmesen, majd a vidámballagáson, végül pedig ünnepélyesen köszöntek el az iskolától, tanáraiktól és a diáktársaktól.
-
A koronavírus-járvány utáni első „igazi” ballagás a Hunyadiban
– Nagyon nagy az öröm, hogy 2019 után ismét tarthatunk „igazi” ballagást – fogalmazott Kovács Istvánné a Hunyadi János Technikum végzős tanulóinak búcsúztatóján.
-
Két év szünet után idén ismét megtartották a Beledi Nyugdíjas Olimpiát
Megérdemelt győzelmet arattak a soproni szépkorúak a Beledi Nyugdíjas Olimpián, a házigazda csapata pedig nagyon örült a többi versenyző sikerének.
-
A Csornai Bárdos Kórus tagjai szolgálatnak tekintik az éneklést
Horváth Csaba egyetemi évei alatt kezdte igazán kiengedni a hangját. Voltak kisebb szünetek, amikor kevesebbet énekelt, de sosem szakadt el teljesen a zenétől.