Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Polgármesteri beszámoló a várost érintő legfontosabb témákkal kapcsolatban

Győr-Moson-Sopron megyében Csornán a legalacsonyabb az igazolt koronavírus fertőzöttek száma. A polgármester szeretné, ha ez később is így maradna. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin szerint óvatosabb gazdálkodásra van szükség, mert nem látni még a pandémia okozta pénzügyi válság végét. 

– A koronavírus-járvány második hullámát éljük napjainkban. Tavasszal egy-két megbetegedésen kívül nem érintette különösebben Csornát a pandémia. Természetesen a város vezetése és a kormány is mindent megtett annak érdekében, hogy lassítsa a kór terjedését. Sajnos a második hullám jóval intenzívebben ért ide, de ugyanúgy próbálunk védekezni, mégis azt látni, hogy egyre több a megbetegedés, illetve a hatósági karanténba rendeltek száma is – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester megköszönte az emberek fegyelmezettségét és kérte, hogy a továbbiakban is vágyazzanak magukra, valamint az idősebb állampolgárokra.
– Ha bárkinek segítségre van szüksége, ezután is forduljon az önkormányzathoz. Ha nem tudják megoldani a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, nyugodtan keressenek minket. Június végétől megszűnt a veszélyhelyzet, tehát az önkormányzatoknak nem kötelező feladata az otthon maradó idősekről való gondoskodás, de igény esetén segíteni fogunk.

A kórház előtti járdát már régóta használják a járókelők, csak a pandémia miatt késett a hivatalos átadása. Az Erzsébet királyné és Arany János utcát összekötő kis szakaszt szintén helyreállították, megszüntetve ezzel a korábbi balesetveszélyes állapotokat.
– Csorna idén ismét részt vett a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton. A motiváció elég nagy volt, hiszen a hat évünk alatt egy esztendőt kivéve minden alkalommal a nyertesek közé kerül a város önkormányzata. A 2020-as pályázati pénzből a Tátra utca lesz felújítva, a költségek nagyobb részét az állam vállalja, a városnak mindössze 35 százalékot kell biztosítania.
– Az elmúlt önkormányzati ciklusban ez a harmincharmadik utca, mely megújul – jegyezte meg a város vezetője, aki szintén itt él családjával másfél éve. Persze ilyenkor elindul a szóbeszéd, hogy miért pont a Tátra utca, de a polgármester efelől még nyugodtan teszi tovább a dolgát, hiszen nem az elsők közt került sor erre az utcára és valóban ráfér a felújítás. Egyébként sem teheti meg, hogy a személye miatt bármilyen hátrányos megkülönböztetés érje a lakókat. A közbeszerzési eljárásra 2021 elején kerül sor, nyáron pedig megkezdődnek a munkálatok, de ezt megelőzően a Pannon-Víz Zrt. elvégzi a csővezetékek korszerűsítését.

Az önkormányzat három évig tartó előkészítő munka után tavaly szeptemberben fogadta el a rendezési tervét. A városvezetés kiemelt célja építési telkek kialakítása, melynek kapcsán több helyszín feltérképezése is folyamatban van. Az önkormányzati tulajdonú Rét utcában például már komoly előkészületek zajlanak.

Csornán négy éve kezdődött az első lakáshoz jutó fiatalok 700 ezer forintos vissza nem térítendő támogatása. Eleinte kevesebben éltek a lehetőséggel, de mióta egyre többen tudnak a közkedvelt támogatási formáról, és időközben az önkormányzat is enyhített a feltételeken,
megnőtt az igénylők száma. A televíziós riportunk készítése előtti napon hét házaspár írta alá a támogatási szerződést, így húsz felett van az idei kedvezményezett családok száma.

A polgármester elmondta, hogy Csornán számtalan folyamatban lévő, illetve a végéhez érkező beruházás van. Például aláírták az ipari park általi vállalkozói szerződéstl, elkészültek a bölcsőde kiviteli tervei, ezért hamarosan kiírják a közbeszerzést. Lassan befejeződik az Erzsébet királyné úti néptánciskola épületének (egykori ifjúsági ház) korszerűsítése, jelenleg az eszközbeszerzések zajlanak.
Az állami beruházással megvalósítandó tanuszoda ügye is jó ütemben halad, jelenleg a közbeszerzés előtti állapotnál tartanak. Kicsit tovább tartott a megfelelő építési telek kijelölése, mert a gépészeti berendezéseket nem lehet talajvízzel terhelt helyszínre telepíteni.
Földszigeten megkezdődött a könnyűszerkezetes technológiával tervezett – egyházi és világi rendezvényeknek helyet adó – közösségi ház építése.
A járványhelyzet nagy kihívások elé állítja mind a várost, mind a városvezetést, ennek ellenére a városfejlesztés nem állhat meg – zárta mondanivalóját d

Beküldés dátuma: 2020. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek