Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Polgármesteri beszámoló a testületi ülésről

Március 21-én, a tavasz első napján megkezdődött a kiscsornai járdafelújítás, mely a tavalyi hideg miatt maradt az idei esztendő feladata.
A visszajelzések alapján a lakók így is nagyon örülnek. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin többek közt beszélt a város foglalkoztatási problémáinak kezelésére hatékony megoldást kínáló legújabb pályázatról is.

A márciusi képviselő-testületi ülés keretében számolt be dr. Erdős István rendőr alezredes Csorna közbiztonsági helyzetéről, valamint a Csornai Rendőrkapitányság közbiztonság érdekében tett intézkedéseiről.
– A rendőrség megtartotta idei beszámolóját. Ennek kapcsán szeretném elmondani, hogy a csornai önkormányzat és a rendőrkapitányság kapcsolata kiváló. Az országos felmérésnek megfelelően ötfokozatú skálán értékeltük a kapitányság munkáját: 4,55 százalékos eredményt ért el a tavalyi esztendőben. Ezt a statisztikák is alátámasztják, hiszen az elmúlt évekhez képest jóval kevesebb bűncselekmény, illetve szabálysértés történt a városban – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester szerint a csornaiak biztonságérzete javult. A rendőrkapitány elmondása szerint a javuló eredményekhez sok esetben hozzájárult a városban kihelyezett térfigyelő kamerarendszer, ami a bűncselekmények felderítésében is hasznos segítség volt.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin elmondta, hogy a tavalyi évről húzódott át a kiscsornai járdafelújítás. A rossz idő miatt 2016-ban már nem akartak nekiállni a munkálatoknak, de az ígéreteknek mefelelően amint kitavaszodott, rögtön nekiláttak a felújításnak.
Jó hír, hogy 2017-ben is folytatódik a járdafelújítási program, melynek előkészületei időben megkezdődtek.
– Pórbáljuk begyűjteni az igényeket, illetve a szakemberek segítségével szeretnénk minél hamarabb meghatározni, hogy melyek azok a járdaszakaszok, amelyek felújításra szorulnak. Nagyon sok ilyen szakasz van, és értelemszerűen fokozatosan fogjuk ezeket rendbe tenni. Mindenkinek kérjük a türelmét és a megértését – hangzott az interjúban.

– 2017. február 1-jétől a Fogyatékosok Napközi Otthonát, illetve a hozzá tartozó támogató szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai csoportja látja el. Reményeink szerint április 15-étől a Bágyogszováti Idősek Gondozóházát a bágyogszováti önkormányzat fogja működtetni. Magyarkeresztúr vonatkozásában a Vöröskereszt visszavonta abbéli szándékát, hogy vállalja a fenntartói feladatokat, véleményem szerint teljesen érthető módon. Mi a továbbiakban is folytatjuk a tárgyalásokat és a Magyarkeresztúri Idősek Gondozóháza kiszervezése kapcsán az a cél, hogy olyan fenntartót találjunk, amely változatlan színvonalon látja el a gondozottakat – tájékoztatott a polgármester, aki a továbbiakban elmondta, hogy az önkormányzat tizenegy pályázatot nyújtott be a Területi Operatív Program részeként, melyek közül meg is született az első támogatói döntés.
Mire számíthatnak a csornaiak a szerződés hatályba lépését követően? A csornai önkormányzat 190 millió forintot nyert az ún. „foglalkoztatási paktum” kidolgozására, mely egyfajta közös gondolkodást jelent a város foglalkoztatási problémáinak megoldására. A megállapodás fő szempontjai közt szerepel a munkaerő helyben tartása, új foglalkoztatási lehetőségek megteremtése, valamint minél képzettebb munkaerő biztosítása az egyes részfeladatokra annak érdekében, hogy Csornán minél több és minél magasabban képzett szakemberek kerüljenek a munkahelyekre. Mindezek megvalósítása érdekében az önkormányzat a cégekkel, a képző intézményekkel és a munkaügyi kirendeltséggel közösen fogalmazza meg elképzeléseit. Az együttműködés révén összehangolhatóak lesznek a munkaerő-piaci igények, valamint a képzőintézmények képzési kínálatai, ami hozzájárulhat a helyi vállalkozások fejlődéséhez, továbbá a munkaerő helyben tartásához. A „foglalkoztatási paktum” hosszútávon járul hozzá a foglalkoztatás fellendítéséhez. Átfogó célja kettős: a foglalkoztatási szint növelése, illetve a gazdasági növekedés támogatása. – Amint tudomásunkra jutnak a további eredményes pályázatok, értesíteni fogom a tisztelt lakosságot – tette hozzá dr. Bónáné dr. Németh Katalin.

A folytatásban elhangzott: – Most már nem azt kérdezik a helyiek, hogy idén is lesz-e nagyrendezvény, hanem kik lesznek a fellépők. Nagyon fontos, hogy a városlakók, illetve a környékbeliek ezen igényeit is kiszolgáljuk. 2017. szeptember 9-én lesz a várva várt nagyrendezvény, a részletekkel pedig később fogjuk megismertetni a lakosságot.
A jelenlegi városvezetés megötszörözte a civileknek nyújtott önkormányzati támogatás éves összegét, így az elmúlt ciklusban biztosított 1,2 millióhoz képest idén mintegy 6 millió forintra lehet pályázni.
A polgármester tájékoztatójában kitért arra is, hogy döntött a képviselő-testület a „Civil alap” idei támogatásairól. A civil szervezetek április 12-ig nyújthatták be pályázataikat. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin szerint a helyi civil szervezetek jól sáfárkodnak a nekik juttatott forrásokkal, mert hasznos célra fordítják a támogatást. – Nagyon színvonalas rendezvényekhez tudunk ezáltal hozzájárulni – tette hozzá.

Beküldés dátuma: 2017. 04. 06.

Kapcsolódó hírek

  • Stabil működés és ambiciózus jövő Csornán

    – Olyan költségvetés került az asztalra, amely biztosítja a település működését és garantálja a fejlődést – állapította meg Csorna város idei büdzséjéről Major András.

További hírek