Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Pedagógusnak és diáknak egyaránt kell a nyári szünet, kell a pihenés

Kőszegi-Németh József szerint a március közepén kezdődött pandémiás időszak legfontosabb tanulsága, hogy bármit hozzon a jövő, a mai gyerekeknek még a jég hátán is meg kell élniük. A koronavírus-járvány a váratlanul bekövetkező eseményekből adott ízelítőt a diákoknak, amire lehetetlen előre felkészülniük – mondta a beledi iskola igazgatója.

A 2020 márciusában életbelépő veszélyhelyzet egycsapásra felülírta az addig megszokott iskolai menetrendet, és egyik napról a másikra bevezették az online oktatási formát. Kezdetét vette az otthoni tanulás, amire a beledi és a környékbeli iskolások többsége könnyedén berendezkedett, és a tanárok beszámolója szerint is működött az oda-vissza kapcsolat diák és pedagógus között. Aki viszont mégsem tudta felvenni a „küzdelmet”, június elejétől bekapcsolódhatott az alsósokból és felsősökből verbuválódott negyvenfős felzárkóztató csapat munkájába. Öt diáknak volt szüksége a rendkívüli osztályozó vizsgára, és közülük mindössze hárman kénytelenek pótvizsgázni, illetve osztályt ismételni.
A pedagógusok az első perctől kezdve közreműködőek voltak, és önként ajánlották fel a segítségüket. – Ugyanakkor hangsúlyoztam a bizonyítvány osztáson is, hogy óriási köszönet jár a szülőknek is. Tudjuk, hogy a munkán és a családi teendőkön kívül, erőn felül foglalkoztak a gyermekekkel – tette hozzá.
A tanítási-tanulási folyamatból hiányzott a tanár személyes jelenléte, ezért az első néhány hétben nehezebben ment a közvetett tudás átadás. Jómaga és kollégái oktató videókat töltöttek fel a Youtube-ra, többen online órákat tartottak vagy az előre felvett videó anyagokat juttatták el a diákoknak. Az igazgató mindezek mellett felhívta a figyelmet a világjárvány okozta helyzet pozitívumaira, ugyanis sok gyerekről kiderült, hogy képes az önálló munkára.
A beledi tantestület az eset kapcsán levonta a tanulságokat: Egyértelmű bizonyságot nyert, hogy 21. századi igény a digitális technika magabiztos használata, ugyanakkor pótolhatatlan az emberi egymásra figyelés. Ahol esetleg nem volt otthon számítógép, vagy wifi elérhetőség, a többség menet közben pótolta, de az iskola is a segítségére volt a családoknak. Az összefogásnak a Dél-Rábaközben megvan az eredménye, mert a gyerekek nagyon szépen teljesítettek, sőt egyes diákok az otthoni körülmények között önmagukhoz képest is jobb eredményt értek el. Az intézmény vezetője a bizonyítványosztáson is elmondta a fiataloknak: Lehet, hogy most szerezték meg azt a plusz „aranytartalékot” amellyel a későbbiekben érvényesülni fognak.
Mivel idén nem az egész iskola részvételével tartották meg az évzárót, elgondolkodnak azon is, hogy talán jobb a diákoknak, ha saját osztályközösségük jelenlétében, bensőségesebb körülmények között értékelik az adott tanévet és adják át a jutalomkönyveket. A ballagás sem a megszokott ünnepélyes keretek közt zajlott, ezért a járványügyi szabályokhoz igazodva tervezték el a koreográfiát. Betartották a másfél méteres fizikai távolságot, de lélekben mégis közelebb kerültek egymáshoz – emelte ki a z igazgató, majd elmondta, hogy a pedagógusokat és a diákokat egyaránt igénybe vette az átmeneti időszak, ezért talán az eddigieknél is nagyobb szüksége van mindenkinek a nyári pihenőre.

Beküldés dátuma: 2020. 06. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés