Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ösztönzőrendszer a tanulmányaikat folytató kapuvári fiataloknak

Az idő rövidsége ellenére szép számmal jelentkeztek a felsőoktatásban tanuló fiatalok Kapuvár legújabb tanulmányi ösztöndíj-pályázatára.

Kapuvár EFOP-os pályázati forrás keretében négy szemeszteren át támogatja a felsőoktatásban tanuló diákokat. Az önkormányzat minden lehetséges fórumot kihasználva tájékoztatta a fiatalokat a kínálkozó lehetőségről, hiszen gyorsan kellett cselekedni, mivel mindössze egy hét maradt a beadási határidőig. A pályázatok közül csak azt a néhányat utasították vissza, amely nem felelt meg a kiírásban foglalt feltételeknek. Kizáró ok a másoddiplomás képzésen való részvétel, valamint a hármas tanulmányi átlagnál gyengébb eredmény.
Ugyancsak iskolai téma, hogy Kapuvár egyetlen érettségit adó intézménye, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium fenntartói feladatait átvenné a Győri Egyházmegye. A folyamatnak még nagyon az elején tartanak – tájékoztatott a polgármester –, de a püspök úr kérésére megtörténtek az elő felmérések a tantestület és a szülők körében. A pedagógusok 84, a szülőknek pedig 90 százaléka támogatja, hogy az iskola katolikus gimnáziumként működjön a közeljövőben. Az ingatlan a város tulajdonában van, és az önkormányzat meghatározó véleményező szerepet tölt be ebben a testületi döntést igénylő ügyben – tudtuk meg Hámori Györgytől. A városvezető ismerve a többség véleményét, jó szívvel támogatja a törekvést. Riportalanyunk a következő érveket hozta fel az elképzelés mellett: Az ide beíratott gyermekek az óvodától az érettségiig egy intézményegységben tanulhatnak. További előny, hogy a leendő fenntartóhoz, jelen esetben a Győri Egyházmegyéhez kevesebb nevelési-oktatási egység tartozik, mint ahogy megszoktuk a klasszikus állami rendszerben, ezért remélhetőleg még nagyobb figyelmet kap a kapuvári intézmény. Ezenkívül püspöki ígéret van arra vonatkozóan, hogy a helyi katolikus általános iskolához hasonlóan fel fogják újítani az egyházi működtetésbe kerülő gimnáziumot is. Utóbbi beruházás szervesen illeszkedne a kapuváriak elképzeléseihez, amely szerint a teljes városközpont megszépül.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.